Ministar zdravstva Milan Kujundžić povodom epidemije gripe, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević rekao je da situacija nije alarmantna te da je sve pod kontrolom.

Galerija


Broj prijavljenih slučajeva u trenutačnoj epidemiji gripe je u uzlaznoj putanji, ali ništa veći u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme, izvješteno je u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Sindikat KBC-a Zagreb o dogovoru s Vladom: Nezdravstvenim radnicima nanesena velika nepravda Očni pregled (Foto: Dnevnik.hr) Kad se Bago prije 10 mjeseci pokušao naručiti kod okulista, morao je čekati 242 dana. Evo kakvo je stanje danas

Ministar Kujundžić napominje da je situacija pod kontrolom te podsjeća na to da se u većini slučajeva gripa liječi kod kuće mirovanjem i uzimanjem lijekova, ali kada se jave komplikacije onda se treba javiti liječniku.

Građanima je preporučio da se što manje kreću u zatvorenim prostorima jer je gripa bolest koja se prenosi kapljičnim putem.

Očekuje da će val gripe uskoro krenuti silaznom putanjom te da ne treba "panično jurišati prema bolnicama u kojima su pune čekaonice".

Podsjetimo, simptomi gripe su povišena tjelesna temperatura, iznemoglost, opća slabost i bolovi u mišićima, zglobovima. To imaju svi bolesnici, pa i oni s blažim oblicima gripe. U slučaju težih oblika treba se javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će onda procijeniti koji bolesnici imaju tako težak oblik gripe koji zahtjeva bolničko liječenje i bolničku obradu.