Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će i u ožujku

Epidemija gripe na vrhuncu, a cjepiva više nema: Evo s kojim se simptomima hitno morate javiti liječniku

Doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolestid dr. Fran Mihaljević
Doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolestid dr. Fran Mihaljević
Aktualno Galerija +0 Doc. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolestid dr. Fran Mihaljević Galerija 1/1 >>
Epidemija gripe u Hrvatskoj je na vrhuncu. Kakva je trenutačna situacija u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević razgovarali smo s dr. sc. Rokom Čivljakom.

Kakva je trenutačno situacija s oboljelima u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević?

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna"

Trenutno je naša bolnica popunjena gotovo do posljednjeg kreveta, kao što je i svake godine u vrijeme epidemije gripe, jer sve veći broj bolesnika sa simptomima gripe i drugim komplikacijama i drugim infektivnim bolestima u ovo zimsko vrijeme, a najčešća je komplikacija upala pluća kod pacijenata koji dolaze u našu bolnicu.

Koliko je opasno, koliko je alarmantno?

Alarmantno nije iako svake godine u isto ovo vrijeme u siječnju, otprilike epidemija gripe dosegne svoj vrhunac i tada je najveći priljev bolesnika u našu bolnicu i najviše je teško bolesnih osoba. Ali, mi pokušavamo i nastojimo riješiti sve probleme koji naiđu, od kadrovskih problema, od tehničkih, prostornih. Do sada smo uspjeli pružiti zdravstvenu skrb svima onima kojima je ona bila potrebna.

Je li kasno sad za cijepljenje?

Cijepiti bi se mogle osobe koje još nisu oboljele, ali cjepiva u Hrvatskoj nažalost više nema, tako da je ovo preporuka za iduću godinu da svi na vrijeme razmisle o pravovremenoj nabavi dovoljne doze cjepiva i da se u pravo vrijeme svi oni koji su potencijalno ugroženi cijepe, jer nažalost preko 80 posto onih koji danas boluju i životno su ugroženi od gripe, su oni koji su trebali biti cijepljeni, ali nisu bili cijepljeni.

Koji su prvi simptomi, kad trebamo potražiti vašu pomoć?

Opći simptomi kao što je povišena tjelesna temperatura, iznemoglost, opća slabost i bolovi u mišićima, zglobovima su klasični simptomi gripe. To imaju svi bolesnici, pa i oni s blažim oblicima gripe. U slučaju težih oblika treba se javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će onda procijeniti koji bolesnici imaju tako težak oblik gripe koji zahtjeva bolničko liječenje i bolničku obradu.

Koliko traje oporavak i ako nismo cijepljeni, kako se zaštititi na vrijeme?

Kod mlađih zdravih osoba bez kroničnih bolesti gripa traje prosječno tri do pet dana. Kod onih starijih težih bolesnika s kroničnim bolestima, može potrajati i do dva tjedna, a oporavak kod onih koji dobiju upalu pluća potraje nekada i nekoliko mjeseci.

Koliko bi epidemija još mogla trajati u Hrvatskoj?

To se nikada ne zna. Jer epidemija gripe je svake godine malo drugačija. Nekad traje kraće, nekad duže, ali sigurno još veljaču i ožujak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene