Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovoga puta nije riječ o financijskim problemima, već katastrofalnim uvjetima rada. Pojedini pogoni Borova opasni su za zdravlje i živote radnika.


Smjenom vlasti Borovo je prije nekoliko mjeseci dobilo novu upravu koja je blago rečeno zgrožena zatečenim stanjem.

Vezani članci Problemi Petrinjaca u kontejnerima - 1 Petrinjci koji od potresa žive u kontejnerima nemaju dovoljno pitke vode: "Deset litara dobiješ za deset dana na ovoj vrućini. Svi su nas zaboravili'' Ruši se zgrada bivše tvornice Kamensko: Na tome mjestu niknut će luksuzni stanovi - 7 Ruši se Kamensko: Na mjestu uništene tvornice niknut će luksuzni stanovi

Ne morate biti stručnjak zaštite na radu da zaključite kako  nisu ispunjeni minimalni uvjeti. Ljeti nema ventilacije, zimi nema grijanja. Ondje se radi s opasnim tvarima, kojekavim ljepilima, radnici sve to udišu. Rade bez zaštitnih rukavica, odjela. Većina strojeva je tehnički neispravna. Pravo je čudo što ondje do sada nije nitko stradao.

Pokušavaju se radnice Borova rashladiti kako znaju. No, bezuspješno. 'Vidite i sami kad ste ušli da je neizdrživo. Stvarno je grozno. Pogotovo nama starijima', ispričala je Milica Drča, radnica Borova.

Ljeti bez klime. Zimi bez grijanja. No, tu nije kraj priče. 'Pogledajte što nam je sve ispod nosa cijeli dan. Ljepilo i nekakvi otrovi. Nemate nikakvu zaštitu, maske? Ništa. Osim kapilara i nosa koji pročišćava, nemamo nikakvu zaštitu', ispričala je jedna od radnica.

>> Tvornica Borovo uspješno popravlja gospodarsku sliku Vukovara

Bez ventilacije i zaštitne odjeće ovi ljudi svakoga dana ugrožavaju svoje zdravlje. Ugroženi su i njihovi životi. Većina strojeva tehnički je neispravna. 'Pitanje je samo trenutka kada će se nešto dogoditi, a mi to kao nova uprava ne želimo tolerirati', rekao je Hrvoje Merki, predsjednik Uprave Borova.

Bivše uprave su šutjele. Predsjednicima i premijerima s ponosom su pokazivale obnovljene i ušminkane pogone. Šutjeli su i obespravljeni radnici. Vrućina, otrovne pare, neispravni strojevi. I sve to za minimalac. Kruh sa sedam kora za radnike Borova.