Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaposleno 1100 ljudi

Tvornica Borovo uspješno popravlja gospodarsku sliku Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč drastičnim porastu cijene sirove kože, krizi i jakoj konkurenciji Borovo je rijetka tvornica u Vukovaru, ali i šire koja uspješno posluje.

Cipelu, po cipelu, u 30 godina staža, Vesna ih je skrojila na stotine tisuća. Ove godine stroj gotovo da neće gasiti. Narudžbe stižu iz cijele zemlje, ali i Slovenije, Bosne, Srbije. Za kožnu galanteriju zanima se i Iran.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

'Kada uzmem u obzir koliko ljudi nema posao, mi imamo posao i plaću na vrijeme, sve dođe da je to velika stvar', kaže Vesna. Danas u Tvornici obuće radi više od 1100 ljudi. Ljudsku ruku  postupno zamjenjuju i moderni strojevi. Odrezati kožu bez noža, može samo laserski uređaj.

'To radi na principu elektroračunala, ubacimo parametre u računalo i on reže i ijsče', objasnio je postupak Ivan Tunjić, pomoćni diretkor proizvodnje. Laser, međutim, ne može, odrezati visoke troškove.

Kvalitetom se bore protiv konkurencije

Kriza u Libiji povisila je cijene nafte i kože na tržištu, a gospodarska kriza u Hrvatskoj smanjila kupovnu moć građana. Unatoč tomu, Borovo uspješno 'pliva' u recesiji. 'Ne možemo protiv toga. Da vam se u godini dana cijena plina ili struje poveća za 60 posto, ili svi drugi materijalni troškovi', kaže Miro Ćavara, generalni direktor Borova.

U ovim pogonima vukovarci rade i obuću za hrvatsku vojsku i policiju. Na godinu tržištu isporučuju i do 400 tisuća pari obuće. Kineskoj i talijanskoj industriji odupiru se kvalitetom. 'Ako kupite jeftinu cipelu pa je nosite mjesec dana, ne znate što nosite,  kineske su možda jeftinije, ali naša je kvalitetnija', kaže Ivica Levički, glavni dizajner Borova.

Od glomaznog jugo-kombinata do male moderne tvornice, Borovo je prošlo 80 godina. Danas je jedna od rijetkih tvornica koje poboljšavaju gospodarsku krvnu sliku Vukovara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene