Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"kritično gdje god krenete"

Zdravstvo na aparatima: Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara

Adriano Friganović iz Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Adriano Friganović iz Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Medicinskasestra/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Medicinskasestra/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Adriano Friganović iz Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Adriano Friganović iz Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Medicinske sestre/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Medicinske sestre/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Adriano Friganović, Hrvatski nacionalni savez sestrinstva (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Alarmantno stanje u hrvatskom zdravstvu. Hrvatskoj nedostaje između 8000 i 12.000 medicinskih sestara i tehničara. Njihove udruge, sindikati i Komora upozoravaju - krajnje je vrijeme da država reagira.

Problem s nedostatkom sestara i tehničara dosegao je alarmantnu razinu. Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Ankica Prašnjak poručuje: "Kritično je gdje god krenete. Od Slavonije, Dalmacije, Dubrovnika, Osijeka, Zagreba".

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza kojoj se ne nazire kraj Nema ih zamalo ni za lijek: Hrvatsko zdravstvo u velikom je problemu, a mogao bi postati još i veći Ilustracija Prikaz lošeg stanja Pogledajte koliko zarađuju liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj, a koliko u ostatku svijeta

Od 8000 do 12.000 sestara fali u sustavu. Predsjednica Komore hrvatskih medicinskih sestara Slava Šepec podsjeća na alarmantno stanje u Rijeci: "KBC-u Rijeka manjka 100 medicinskih sestara. Nedavno je KBC Rebro priopćilo da imaju manjka 300 medicinskih sestara", podsjeća.

"Prema procjenama u EU je na 100.000 stanovnika 750 medicinskih sestara, a kod nas je ispod 500", napominje Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Oni koji trenutačno rade u sustavu, zbog toga su rastegnuti do krajnjih granica. "Dolazi do brojnih prekovremenih sati, a prekovremeni sati koji traju mjesecima pa čak i godinama utječu na zdravlje medicinskih sestara i naravno da su učestalija i bolovanja", ističe Lupieri.

"Ne može jedna medicinska sestra u noćnom radu, u smjenskom radu skrbiti za 20 i više bolesnika. Naprosto nije moguće", kaže Šepec.

"Ne poštuju se pravilnici i norme, raspisuje se premalo natječaja.
Moramo zaposliti ljude, moramo burzu potpuno isprazniti. Na njoj ne može biti 800 medicinskih sestara ako sustav puca po šavovima zbog nedostatka. I moramo povećati ljudima plaće", upozorava Prašnjak.

Bez toga, kažu, Hrvatska će i dalje svojim novcem školovati kvalitetni kadar za druge zemlje.

"Od 2013. kako pratimo otišlo je ukupno 1160 medicinskih sestara. Imamo preko 2200 zahtjeva za, različitih potvrda koje su nam dostavljene također za odlazak u inozemstvo", otkriva Šepec.

Zbog svega, kažu, nešto treba hitno mijenjati.

"Treba profesiji dati zasluženo mjesto u društvu, da treba adekvatno platiti i da treba osigurati uvjete", kaže Lupieri. "I ne želimo jako puno, ne znam, izvan nekih gabarita, ali nemamo ni ono osnovno", zaključno poručuje Prašnjak.

Pozivaju na reakciju prije nego li se sustav potpuno uruši.

"Treba razmisliti i o uvozu radne snage"

Adriano Friganović iz Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva rekao je kako bi pod hitno trebalo ukinuti zabranu zapošljavanja, olakšati bolnicama da lakše primaju ljude, lakše raspisuju natječaje i da se ukine zapošljavanje na određeno vrijeme.

"Sistemski treba riješiti problem zapošljavanjem većeg broja medicinskih sestara. Također se sestrama trebaju olakšati uvjeti rada, jer se događaju svakojake situacije u bolnici. Velika je odgovornost medicinskih sestara. Nije mala stvar skrbiti za ljudske živote i sestrama treba olakšati ako želimo pružanje sigurne sestrinske skrbi", rekao je.

Napominje kako sustav ne prepoznaje, onako kako bi trebao, činjenicu da je sve više visoko obrazovanih medicinskih sestara.

"To nije priznato u svim bolnicama, nije riješeno pitanje s koeficijetima, a to bi bio jedan od mehanizama kako zadržati medicinske sestre u Hrvatskoj. Ipak, ne bih rekao da država ne prepoznaje naše apele, već da je sustav spor.

Država treba napraviti motivacijske mehanizme kako zadržati medicinske sestre u RH, podići plaće, razmisliti o mogućnostima dopuštanja zapošljavanja medicinskih sestara iz nekih drugih država EU", rekao je zaključno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Škloski odbor odlučio: Ravnatelj zadarske škole u kojoj je žigosana učenica neće biti smijenjen +0 Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Škloski odbor odlučio: Ravnatelj zadarske škole u kojoj je žigosana učenica neće biti smijenjen 1/1 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene