Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je predložila povećanje PDV-a sa 22 na 23 posto, uz zadržavanje nulte stope PDV-a, te porez solidarnosti od 3 posto na plaće, mirovine i ostale dohotke iznad 3.000 kuna, izjavili su nakon današnjih pregovora s predstavnicima Vlade predstavnici poslodavaca i sindikata.


Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak je nakon višesatnih pregovora u Banskim dvorima izjavio da poslodavci nisu zadovoljni s takvim rebalansom proračuna, ali da će ga kratkoročno podržati, ako je to 'naš ulog spašavanja javnih financija'. HUP, dodao je, očekuje da premijerka Jadranka Kosor u najskorijem roku predloži ozbiljan proračun za 2010. u kojem će se vidjeti istinsko smanjenje javne potrošnje.

Vezani članci Slika nije dostupna Premijer Milanović: Ne smije se opstruirati 750.000 potpisa Slika nije dostupna Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK

Kazao je i da bi se taj porez solidarnosti od 3 posto naplaćivao na plaće, mirovine i ostale dohotke iznad 3.000 kuna. Na godišnjoj bi razini predložene mjere značile oko 5 milijardi kuna u proračun.

'Krizni porez' naplaćivao bi se od 1. kolovoza ove do kraja iduće godine, a na upit novinara koliko bi se dugo primjenjivala povećana stopa PDV-a Kuštrak je rekao 'da porezi imaju intenciju postati vječni'.

Zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da su prijedlog Vlade podržali gotovo svi sindikati u javnom i državnom sektoru. To je razuman prijedlog koji pravilno raspoređuje teret na što širi krug ljudi, kazao je.

>> 'Građani su ogorčeni, nezadovoljni i krajnje bijesni'

>> 'Bolje da nam daju injekciju za eutanaziju'

>> Hrvati bijesni: 'Mi da vadimo zemlju iz krize?!'

Protiv prijedloga bio je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata, koji je rekao da je to bila jedina sindikalna središnjica koja je na današnjem sastanku jasno izrazila svoje neslaganje, dok je dio sindikalaca reklo da se prvo moraju konzultirati. Na današnjem sastanku, sukladno jučerašnjoj najavi, nije se pojavio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević istaknula da su ove mjere u sklopu rebalansa proračuna vatrogasne mjere koja će omogućiti stabilizaciju kreditnog rejtinga zemlje te zaduživanje države i tvrtki koje je sad praktički stalo. No, dodala je, sindikati od Vlade još uvijek očekuju da im predoči konkretne izračune financijskih učinaka tih mjera, kao i planirane uštede na rashodovnoj strani.

Kazala je kako je na sastanku bilo riječi i o nizu ostalih prijedloga, poput uvođenja trošarina na neke luksuzne proizvode, kao i da su sindikati predložili da 'krizni porez' obuhvati i prihode od dividendi, kamata i sl., ali nije rekla i da li su ti prijedlozi prihvaćeni.

>> 'Prestanite nas prozivati'

>> 'Doći će do poskupljenja rada, a time i manje posla'

>> 'Većina građana shvatit će situaciju'

Sindikatima javnog i državnog sektora predloženo je i da se zaposlenima u tim sektorima ove godine isplati polovica iznosa božićnice, o čemu se sindikati tek trebaju izjasniti, a najavljeno je i da će se prilikom izrade proračuna za 2010. godinu pregovarati i o regresu i božićnicama za narednu godinu.

(Hina)

vaša netto plaća: kn
vladin namet:
Plaća vam je manja za: 0kn
U novčaniku vam ostaje: 0kn