Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati podijeljeni, puk nemoćan

'Građani su ogorčeni, nezadovoljni i bijesni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji prijedlog Vlade o Povećanju PDV-a za jedan posto i uvođenju općeg kriznog poreza od tri posto na plaće svih zaposlenih i umirovljenika, sindikati su dočekali na različite načine. Jedni ovaj prijedlog, s obzirom na krizno stanje u državi smatraju moralno prihvatljivim, dok drugi tvrde kako nemaju niti ovlasti, niti odgovornost donositi odluku, koja se odnosi na sve radnike i umirovljenike u Hrvatskoj. Bar ne bez razgovora s tim istim ljudima.

'Ne postoji dogovor i potpora sindikata na najnoviji vladin prijedlog. Ovo su bile samo konzultacije, koje već traju tri dana', rekao nam je u telefonskom razgovoru Vilim Ribić, potpredsjednik matice hrvatskih sindikata. 'Mi smo jučer predložili da se uvede krizni porez, no vlada ga je htjela opet zlorabiti i uvesti opći porez od osam posto, što je van svake pameti', objasnio je Ribić i dodao kako su svi svjesni da je država u teškoj krizi. 'Ako se moraju smanjivati plaće svima, onda je ovaj prijedlog moralan i najbolji predloženi dosad', istaknuo je Ribić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije na ukidanje 'harača' Kajin: Za vraćanje na staro trebat će nam suze i znoj Slika nije dostupna Bankari već predvidjeli 'Ukidanje harača bilo bi pametno i lijepo'

>> Dogovoren krizni namet od 3 posto, i povećanje PDV-a na 23 posto

Napomenuo je i kako prijedlog podizanja PDV-a nije prijedlog sindikata, kao što mnogi prenose, već ekonomista Željka Lovrinčevića. 'Pitali su nas hoćemo li zbog tog mirno moći spavati noću, no dizanje PDV-a nije naša ideja, prema tome mi možemo mirno spavati', zaključio je Ribić.

Građani od nas očekuju da nešto napravimo i dali su nam do znanja što misle o stanju u državi. Neka odgovornost za ovo preuzme Vlada

Njegov sindikalni kolega i predsjednik Nezavisnih sindikata hrvatske, Krešimir Sever, koji nije došao na konzultacije s Vladom, razmišlja drugačije i kaže kako NSH jednostavno nema autoritet za donošenje odluke koja se tiče onih koje zastupaju, bez prethodnog dogovora oko toga s njima. 'Ja u ime drugih ne mogu odlučiti da će se njima plaća smanjivati. O tome se s ljudima moram konzultirati i dogovoriti, a za to nam treba vremena. Mi taj vremenski okvir nismo dobili', rekao nam je Sever.

'Kad smo Vladu pitali možemo li dobiti njihov konačan prijedlog i vrijeme da se o tome konzultiramo s onima koje zastupamo, njihov odgovor je bio da za to nema vremena te da za to treba početi preuzimati odgovornost. Onda neka tu odgovornost preuzme Vlada', zaključio je Sever. No, Sever sam kaže kako nije ostao povučen, već da je dan proveo na ulici i u razgovoru s građanima. Ono što je od njih čuo i elektronska pošta, koju je središnjica njegovog sindikata zaprimila, nisu mu ulili nimalo optimizma.

'Građani reagiraju izrazito burno i krajnje su nezadovoljni. Svi očekuju da mi nešto napravimo. Dobili smo puno elektroničke pošte, kojom su nam građani dali do znanja što misle o svemu što se događa u državi. Samo tri riječi, nezadovoljstvo, ogorčenost i krajnji bijes', rekao je. 'Puno mi je korisnije što sam danas ostao vani, među ljudima i primio dio udara, koji je zapravo usmjeren ne samo prema našem sindikatu, već i prema Vladi i našim sindikalnim kolegama', zaključio je Sever.

Što vi mislite o uvođenju poreza od tri posto i povećanja PDV-a od jedan posto?

  • To je moralno i pravedno
  • Na žalost, sve se lomi preko leža građana
  • Imam osjećaj da najgore tek slijedi
  • Doći ćemo na prosjački štap

Ukupno glasova:

 

vaša netto plaća: kn
vladin namet:
Plaća vam je manja za: 0kn
U novčaniku vam ostaje: 0kn
 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene