Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Država kreće u rješavanje zemljišnih knjiga.


Zemljišne knjige noćna su mora za mnoge građane, ali i problem za investicije. Sada je tu kaos. Primjerice, veći dio Novog Zagreba vodi se kao livada. Sveti Filip i Jakov nema zemljišne knjige. Sada bi se uknjižba ubrzala, mogućnosti žalbe svele na minimum.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Ministar financija Zdravko Marić - 1 Marić otkrio detalje rebalansa proračuna: Prihodi se povećavaju za 3, a rashodi za 9,4 milijardi kuna

Procesi koji su trajali godinama, skratili bi se na nekoliko mjeseci. Sada su za uknjižbu potrebna u prosjeku 34 dana, no na Hvaru ona traje 341 dan, a primjerice u Vinkovcima jedan dan.

>> Prekoračite li brzinu, od iduće godine možete u zatvor!

Knjige bi se vodile elektronički, dostava bi se svela na nekoliko tjedana. Uvela bi se nacionalna zemljišna knjiga, a za izvod više se neće trošiti dani i tjedni, već minute.

'To znači da ćete vi u Hrvatskoj moći bilo gdje moći dobiti podatak bilo gdje i nećete morati ići na Krk ili Brač za ono što je tamo, već ćete to tražiti u Zagrebu, recimo. Ide se da se makne šalterska služba', kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook