Osuđenike koji služe manje zatvorske kazne, država bi uskoro mogla nadzirati i preko elektroničkih narukvica.


Kreće pilot-projekt koji se godinama najavljivao, ali u praksi nikad nije zaživio. Prve GPS-narukvice stavit će im već za dva mjeseca i tako kontrolirati njihov boravak na slobodi.

Vezani članci Libanon: Pobjegli iz zatvora pa poginuli u sudaru - 3 Iz zatvora im pobjeglo 69 zatvorenika, uhićeno njih 15, jednoga u zatvor dovela majka - Petorica nakon bijega poginula u sudaru Pripadnici ugandanske vojske, ilustracija Goli i bosi pobjegli iz zatvora: "Više od 200 kriminalaca je u šumi, mogli bi vam provaliti u potrazi za odjećom"

S elektroničkom narukvicom za praćenje, umjesto u ćeliji, svaki će se njihov korak nadzirati u njihovoj kući. Prvoj 20-orici osuđenika - stavit će ju za dva mjeseca. Nosit će ju stotinjak dana.

"Tijekom tog perioda vidjet ćemo kako funkcionira u praksi, još to ne znamo, jer nismo dosad imali tu mogućnost nažalost, već se desetak godina priča o narukvicama", rekla je Maja Grubišin, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa.

Narukvica za praćenje koja to zapravo uopće nije, najčešće se nosi na nozi. Zaživi li pilot-projekt - dobit će ju počinitelji lakših kaznenih djela kad ih puste na uvjetnu slobodu.

Svaki pokušaj zlouporabe vraća ih ponovno iza rešetaka. Ovakav način nadzora trebao bi financijski rasteretiti pravosudni sustav.

Jedan dan po zatvoreniku, naime, državu stoji oko 300-injak kuna. Manji troškovi - manje napučeni zatvori. Potez je to koji odobrava i odvjetnička struka.

"Prva početna investicija bila bi nešto skuplja, ali tvrdim da bi se za vrlo kratak period, za dvije-tri godine, sve to vratilo", kaže odvjetnik Branko Šerić.

Tvrtka koja proizvodi uređaje, slične ovima u Mostaru, pobijedila je na natječaju putem javne nabave. Dio troškova, osim iz proračuna, platit će se i europskim novcem.

"Cijeli projekt vrijedan je 700 tisuća eura, a što se tiče same cijene, u ovom trenutku ne možemo procijeniti kolika je pojedinačna cijena svake narukvice. Mi smo uvjereni da bi ovo moglo biti jako dobro za Hrvatsku", kaže Grubišin.

"Trebamo samo pogledat preko ograde i vidjeti što drugi rade da i mi isto napravimo", zaključuje Šerić. Susjedna Srbija i Bosna i Hercegovina, ali i brojne europske države - svoje su zatvore na ovaj način - već ispraznile.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr