443156
443156
443156
443156
443156

Čak je 13 zatvorenika u Hrvatskoj u pet godina pobjeglo na slobodu!

  • , 13.07.2016., 09:20
  • Autor:
  • komentara

Od 2011. do 2015. godine pobjeglo je ukupno jedanaest zatvorenika – šest iz zatvorenih uvjeta, a pet prilikom sprovođenja na drugo mjesto.

 
 
 
 
Kaznionica u Lepoglavi (FOTO: Pixsell/MArko Jurinec)
Kaznionica u Lepoglavi (FOTO: Pixsell/MArko Jurinec)

U posljednjih pet godina trinaest hrvatskih zatvorenika uspjelo se dokopati slobode bijegom iz ćelije ili ruku pravosudnih policajaca koji su ih iz zatvora vodili primjerice kod liječnika ili na sud, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Prije spektakularnog nestanka iz sisačkog zatvora gdje se Damir Šišaković, osuđen zbog pljačke kladionice, oslobodio savivši rešetke na prozoru svoje ćelije, u ovoj je godini zabilježen samo još jedan bijeg.

Od 2011. do 2015. godine pobjeglo je ukupno jedanaest zatvorenika – šest iz zatvorenih uvjeta, a pet prilikom sprovođenja na drugo mjesto, s tim da tijekom prošle godine nije zabilježen niti jedan bijeg iz zatvorenih uvjeta, kažu u Ministarstvu.

No, osim 'klasičnih' bjegova iz ćelije ili ruku pravosudnih policajaca tijekom 'sprovođenja', zakon bijegom smatra i svako "udaljenje bez odobrenja iz kaznionice, odnosno zatvora, kao i svaki nepovratak s korištenja pogodnosti izlaska i izvanrednog izlaska u trajanju duljem od dvadeset i četiri sata".

Tako su i brojke u službenim statistikama koje svake godine dolaze pred Sabor znatno veće.

Iz podataka za 2015. koji još nisu prošli saborsku proceduru, proizlazi da je više od 77 posto ukupnih bjegova izvršeno u uvjetima bez neposrednog nadzora službenika pravosudne policije jer su se zatvorenici nalazili na 'vikendu' ili im je odobren prekid izvršavanja kazne zatvora.

Iako 2015. nije bilo klasičnih bjegova iz zatvora, a tek su dvojica zatvorenika tijekom sprovođenja pobjegli stražarima šibenskog zatvora i Odgojnog zavoda u Turopolju, tzv. bjegovi zlouporabom pogodnosti prošle su godine zabilježeni ukupno 22 puta. Po jedan u Lepoglavi i Varaždinu, dva u Glini, Požegi i Lipovici-Popovači te čak 14 u Turopolju gdje uglavnom završavaju maloljetni delikventi.

S prekida kazne prošle se godine nije vratilo pet stanara splitskog zatvora, četiri zagrebačkog te po jedan zatvora u Požegi, Rijeci i Zadru.

Nadalje, bjegovi iz poluotvorenih uvjeta ili uvjeta koji odgovaraju poluotvorenim uvjetima evidentirani su u: Kaznionici u Lipovici – Popovači (dva), Kaznionici u Turopolju (jedan), Zatvoru u Varaždinu (jedan), Zatvoru u Zagrebu (jedan) i Odgojnom zavodu u Turopolju (jedan).

Također, prema podacima Ministarstva pravosuđa bjegovi iz otvorenih uvjeta, odnosno uvjeta koji odgovaraju otvorenim uvjetima, jer su se zatvorenici zatekli u njima obavljajući određene poslove izvan zatvora i bez nadzora pravosudne policije, u dva su navrata tijekom prošle godine evidentirani u Zatvoru u Bjelovaru.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se