Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČAK 4159 TUŽBI

Kreće li lavina? MORH izgubio radni spor, Hrvatska vojniku mora isplatiti više od 300 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska mora isplatiti više od 300 tisuća kuna vojniku Tomislavu M. iz Varaždina zbog neplaćenih dodataka na plaću, noćnih i prekovremenih sati te dežurstava vikendom i prekovremenog rada, a morat će platiti i trošak sudskog postupka na Općinskom sudu u Karlovcu od 55 tisuća kuna.

Protiv MORH-a se tijekom 2016. vodilo 4159 tužbi iz područja radnih sporova, od čega je 1596 tužbi podneseno te godine. U Godišnjem izvještaju o obrani za 2016. godinu stoji i da se tužbe odnose na prekovremeni rad, rad u turnusu, dežurstva i stražu.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Dosad u javnosti nije bilo poznato da je nekome dosuđen tako veliki odštetni iznos kao Tomislavu M., piše Jutarnji list, ali podsjeća i na slučaj petorice pripadnika protupožarne eskadrile HRZ-a, kojima je prema sudskoj presudi MORH morao platiti nešto više od milijun kuna jer im nije uredno isplaćivao dodatke na plaću za prekovremeni rad, rad noću, rad u drugoj smjeni te rad subotom i nedjeljom za razdoblje od 2003. do 2006. godine.

U svojim odgovorima na tužbe vojnika u MORH-u se pokušavaju obraniti tvrdeći da je Zakonom o službi u oružanim snagama bilo propisano da djelatna vojna osoba ne ostvaruje pravo na plaću za prekovremeni rad ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena, kao i da se dežurstva uređuju rasporedom dnevnog i tjednog radnog vremena. No ta im obrazloženja ne prolaze jer sud pojašnjava kako MORH nije imao propis kojim se reguliraju materijalna prava njihovih djelatnika te da obračun u konačnici nikako nije mogao ići na štetu tužitelja, koji su taj rad doista obavljali, piše Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene