Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Republika Hrvatska mora isplatiti više od 300 tisuća kuna vojniku Tomislavu M. iz Varaždina zbog neplaćenih dodataka na plaću, noćnih i prekovremenih sati te dežurstava vikendom i prekovremenog rada, a morat će platiti i trošak sudskog postupka na Općinskom sudu u Karlovcu od 55 tisuća kuna.


Protiv MORH-a se tijekom 2016. vodilo 4159 tužbi iz područja radnih sporova, od čega je 1596 tužbi podneseno te godine. U Godišnjem izvještaju o obrani za 2016. godinu stoji i da se tužbe odnose na prekovremeni rad, rad u turnusu, dežurstva i stražu.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović o ratu Ukrajine i Rusije: "Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat?" Ilustracija Bračni susreti vojnika, duhovna obnova, pastoralni seminari... Pogledajte što sve plaćamo više od 10 milijuna kuna

Dosad u javnosti nije bilo poznato da je nekome dosuđen tako veliki odštetni iznos kao Tomislavu M., piše Jutarnji list, ali podsjeća i na slučaj petorice pripadnika protupožarne eskadrile HRZ-a, kojima je prema sudskoj presudi MORH morao platiti nešto više od milijun kuna jer im nije uredno isplaćivao dodatke na plaću za prekovremeni rad, rad noću, rad u drugoj smjeni te rad subotom i nedjeljom za razdoblje od 2003. do 2006. godine.

U svojim odgovorima na tužbe vojnika u MORH-u se pokušavaju obraniti tvrdeći da je Zakonom o službi u oružanim snagama bilo propisano da djelatna vojna osoba ne ostvaruje pravo na plaću za prekovremeni rad ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena, kao i da se dežurstva uređuju rasporedom dnevnog i tjednog radnog vremena. No ta im obrazloženja ne prolaze jer sud pojašnjava kako MORH nije imao propis kojim se reguliraju materijalna prava njihovih djelatnika te da obračun u konačnici nikako nije mogao ići na štetu tužitelja, koji su taj rad doista obavljali, piše Jutarnji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju