Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi školski brod u Hrvatskoj od osamostaljenja 'Kraljica mora' uplovio je danas u Split.


Na motorni jedrenjak dugačak 35 metara može se ukrcati 28 učenika, odnosno studenata, četvero nastavnika i sedam članova posade. Koristit će ga učenici pomorskih škola i studenti pomorskih fakulteta, koji će na ovaj način dobiti potreban praktični dio nastave. Njegova gradnja stajala je 37 milijuna kuna, a prvi splitski studenti isplovit će na njemu već u subotu.

'Ministarstvo mora će financirati troškove održavanja broda, posade i goriva, a ministarstvo znanosti samo troškove studenata uz to mi ćemo i stipendirati studente do sada stipendiramo 600 studenata, a na jesen ćemo još raspisati natječaj za još 50 stipendija', rekao je Mario Babić, državni tajnik za more. 'Mi imamo, doduše, jake kvalitetne simulatore, međutim škola je škola, a brod je brod, znači socijalizacija, da se naviknu kako živjet u kabini sa nekim, a neke stvari se i ne mogu izvesti nego na brodu', zaključio je Dragan Pavelin, ravnatelj Pomorske škole Split.

Vezani članci Kraljica Elizabeta izložila prioritete Johnsonova Brexita 31. listopada (Foto: AFP) Kraljica Elizabeta izložila prioritete Johnsonova Brexita 31. listopada: ''Ljudi su umorni od zastoja, gužvi i čekanja promjena" Meghan Markle (Foto: Profimedia) "Skromna" Meghan u problemima: Ignorirala je Kraljicu, a njezina naslovnica Voguea je plagijat?