Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinutost raste

VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja

Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale
Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Foto: Ecologistas en Acción
Stotine volontera s cjedilima i lopatama prebiru po pješčanim plažama u španjolskoj sjeverozapadnoj regiji Galiciji u ponedjeljak, nakon što su milijuni plastičnih peleta naplavili njezinu obalu, što je izazvalo zabrinutost i političke igre svaljivanja krivnje.

Peleti, plastične kuglice koje se koriste u proizvodnji svakodnevnih predmeta od boca vode do vrećica za kupnju povećavaju problem plastike koja ulazi u svjetske oceane i rijeke.

Milijuni izbačeni u Španjolsku potječu iz najmanje jednog kontejnera koji je prošlog mjeseca pao s Toconaoa - broda registriranog u Liberiji koji je unajmio brodarski div Maersk - s obale susjednog Portugala, rekao je proizvođač peleta Bedeko Europe u priopćenju.

Prizori stanovnika koji priručnim alatima čiste plaže oživjeli su sjećanja na najgoru ekološku katastrofu u Galiciji, izlijevanje 63. 000 tona ulja za loženje 2002. godine zbog čega su se morala zatvoriti najbogatija španjolska ribolovna područja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje opstanka Uskoro se uvodi novo kazneno djelo: Bilo je samo pitanje vremena kada će ovaj problem postati ključan

Pročitajte i ovo Igor Benko Sretan završetak Vođa akcije spašavanja za Dnevnik Nove TV otkrio detalje iz Križne jame: "Vodiče je to iznenadilo..."

Procjenjuje se da 10 milijardi plastičnih kuglica svake godine kontaminira morske ekosustave, pokazalo je izvješće Pew Charitable Trusts iz 2020.

Grupa za zaštitu okoliša Ecologistas en Accion osudila je "neaktivnost regionalne vlade dva tjedna nakon otkrivanja izlijevanja" i u izjavi od petka rekla da će podnijeti tužbu protiv ekološkog zločina protiv Toucan Maritimea, nizozemskog vlasnika broda

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene