Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri poručuju

'Hrvatska i Srbija spremne rješavati sva otvorena pitanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije poručili su kao su i Srbija i Hrvatska spremne rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije.

Srbija i Hrvatska spremne su rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije, koji Hrvatska podržava i spremna je pomoći, poručili su u petak navečer u Subotici ministri vanjskih poslova dviju država Miro Kovač i Ivica Dačić.

Pročitajte i ovo Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila'' Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata

Sudjelujući u obilježavanju 26. obljetnice osnutka Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) kao izaslanici predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Aleksandra Vučić, dvojica su ministara istaknula da se, dva desetljeća nakon ratnih sukoba, obje zemlje trebaju okrenuti budućnosti, ali da na tom putu ne treba ostaviti neriješena pitanja iz prošlosti.

Ministar Dačić prenio je obećanje premijera Vučića da će se osobno založiti za rješavanje problema hrvatske manjine u Srbiji, poglavito u području obrazovanja, temeljnih prava i medija.

Hrvatski šef diplomacije poručio je da će Hrvatska, uz svu potporu Srbiji na europskom putu, nastaviti inzistirati na primjeni svih kriterija i konvencija koji se tiču zaštite prava hrvatske manjine.

Također, Kovač je istaknuo ustrajnost Zagreba u stajalištu da Srbija u pregovaračkom procesu mora poštivati i primijeniti europske standarde, poglavito u promjeni zakona o općoj jurisdikciji za ratne zločine.

Ministri Kovač i Dačić danas su se, prije svečanog početka obilježavanja obljetnice DSHV, sastali u Gradskoj kući u Subotici, a potom nazočili misi u franjevačkoj Crkvi svetog Mihaela Arkanđela.

Slijedi zajednički odlazak u Tavankut gdje će razgovarati s predstavnicima bunjevačkih Hrvata.

Dolazak ministra Kovača u Suboticu i Tavankut prvi je posjet jednog hrvatskog dužnosnika hrvatskoj zajednici u Srbiji nakon što su 20. lipnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić u Subotici potpisali Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Hrvatska predsjednica i srbijanski premijer u okviru radnog susreta zajedno su posjetili i Tavankut.

Ministarstvo branitelja za blokadu otvaranja poglavlja 23 i 24

Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata zatražili su od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Mire Kovača da se blokira otvaranje poglavlja 23 i 24 za ulazak Srbije u Europsku uniju dok ne ispuni određene uvjete koji se navode u priopćenju iz Ministarstva branitelja objavljenom u petak nakon sastanka.

Na sastanku udruga proisteklih iz Domovinskog rata s ministrom branitelja i ministrom pravosuđa, održanom 15. srpnja u Ministarstvu branitelja, te nakon sastanka udruga s ministrom branitelja i ministrom vanjskih i europskih poslova 11. srpnja, zaključeno je da se hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, stradalnici iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, ubijenih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja protive otvaranju poglavlja 23 i 24 za ulazak Republike Srbije u EU.

Prije prihvaćanja protokola o otvaranju tih poglavlja sudionici traže da Republika Srbija konkretno pridonese "rješavanju pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu" te da ukine univerzalnu jurisdikciju koja se temelji na "Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine" počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije, posebice s obzirom na to da je Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman obrambeni i oslobodilački rat braneći svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se također navodi da Srbija mora ispuniti zahtjeve koji se odnose na zaštitu hrvatske nacionalne manjine u toj državi, da se mora se riješiti pitanje međudržavne granice između Hrvatske i Srbije te da Srbija mora omogućiti žrtvama i njihovim obiteljima pristup ostvarenju pravde bez diskriminacije, uključujući i odštetu.

S obzirom na to da Srbija dosad pravno ni politički nije pokazala volju da ispuni uvjete koje je postavila Hrvatska, a Hrvatska je pri ulasku u Europsku uniju morala ispuniti sve postavljene uvjete, poštovati sve procedure i kriterije, Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata zahtijevaju da se na isti način postupa i prema Republici Srbiji u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Kao primjer to ministarstvo navodi prijetnju voditelja Tužiteljstva Srbije za ratne zločine Milana Petrovića preko srbijanskih medija. On je rekao da Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije te da će Tužilaštvo za ratne zločine i dalje u punoj mjeri i opsegu primjenjivati taj zakon.

Zato Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača traže da se blokira otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u postupku pristupanja Republike Srbije EU dok se ne ispune navedeni uvjeti, stoji u priopćenju iz kabineta ministra branitelja. (I.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene