443348
443348
443348
443348
443348

Dačić: Hrvatska i Srbija su dogovorile rješavanje bilateralnih pitanja

Srbija i Hrvatska su postigle dogovor u Parizu da nastave rješavati bilateralna pitanja tražeći zajednički interes, izjavio je u četvrtak u Beogradu srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

 
 
 
 
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)

On je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s izvjestiteljem EU za Srbiju Davidom McAlisterom potvrdio da će se u petak u Subotici sastati s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem, koji dolazi na obljetnicu osnutka Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV).

Ocijenivši da "nisu svrhovite razne prijetnje" o uvjetovanju s bilo koje strane, Dačić je rekao kako nema nikakvih problema uoči najavljenog otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije s EU-om 18. srpnja u Bruxellesu.

"Međuvladina konferencija zakazana je za 18. jul u Bruxellesu, premijer (Aleksandar Vučić) će najvjerojatnije predvoditi izalanstvo Srbije i tu nema nikakvih problema - poglavlja će biti otvorena", rekao je Dačić.

"Naš interes je da probamo živjeti za budućnost, jer se od prošlosti ne može živjeti", poručio je srbijanski šef diplomacije, koji je i prvi potpredsjednik vlade.

Europski izvjestitelj David McAlister otvaranja poglavlja 23 i 24 ocijenio je "velikim korakom naprijed" i rekao da je pregovarački tim Srbije uradio napravio "sjajan posao", te da je "otvaranje poglavlja zasluženo".

McAlister je, kako su prenijeli beogradski mediji, rekao kako "razumije da Hrvatska ima posebnu zabrinutost", ali da otvaranje poglavlja zahtijeva usuglašavanje svih država članica EU, te da je "ponekad potrebno malo više vremena nego što je očekivano", ali je uvjeren da će Srbija nakon poglavlja 23 i 24 nastaviti otvarati i ostala poglavlja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se