Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpremnine

Kosor u Đakovu potpisala ugovor s radnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor potpisala je danas u Đakovu s predstavnicima bivših radnika Đakovštine ugovor na temelju kojeg će se radnicima Đakovštine u stečaju isplatiti njihova potraživanja u iznosu od 27,9 milijuna kuna.

U bivšoj upravnoj zgradi propale mlinsko-pekarske industrije Đakovština Ugovor o prijenosu tražbina radnika Đakovštine d.d. u stječaju kao stječajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stječajnom dužniku Đakovštini d.d. u stječaju potpisale su premijerka Kosor i glasnogovornica radničke koordinacije Sanja Katić.

Time je vlada od radnika preuzela njihov vjerovnički odnos u stječaju Đakovštine i obvezala im se isplatiti njihova potraživanja do najvišeg iznosa 27,9 milijuna kuna. Vlada je preuzela potraživanja radnika, a nije se obvezala preuzeti potraživanja članova uprave propale đakovačke tvrtke koja iznose oko 1,2 milijuna kuna.

'Traženje rješenja za radnike Đakovštine bio je jedan od najkompliciranijih slučajeva s kojima se susrela ova vlada, no rješenje smo ipak na kraju pronašli. Zadovoljni smo što je ono pronađeno upravo za radnike koji su tuđom krivnjom ostali bez svojih radnih mjesta', izjavila je nakon potpisivanja ugovora premijerka Kosor.

Prema riječima stječajnog upravitelja Đakovštine Perice Mitrovića, novac će na račune radnika sjedati već sutra. U ime radnika vladi i premijerki Kosor zahvalio je Stjepan Ljubej.

Hrvatska je vlada na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o sklapanju ugovora o prijenosu preostalih tražbina radnika Đakovštine kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda na Vladu RH te rješenje kojim odobrava da se na teret proračunske zalihe isplati do 27,9 milijuna kuna za provedbu tog ugovora.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Slika nije dostupna Nema otpremnina za radnike Đakovštine Radnici u suzama, država im odbila pomoći!

Tvrtka Đakovština u stečaju je od siječnja prošle godine, a rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku iz travnja 2010. tražbine radnika svrstane su u prvi isplatni red i priznate u iznosu od 44,7 milijuna kuna.

Od toga je iz stečajne mase već isplaćeno 15,65 milijuna kuna, a ostali bi dio bio isplaćen tek nakon što se okončaju postupci koji se vode za pobijanje određenih radnji. Potpisanim ugovorom vlada staje na mjesto radnika stečajnih vjerovnika prvog isplatnog reda u stečajnom postupku, te će se preostala potraživanja radnika u iznosu od 27,9 milijuna kuna (bez potraživanja uprave) isplatiti iz proračunske pričuve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene