Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Kosor je u Dubrovniku razgovarala sa županima jadranskih županija, a otvorila je i novi putnički terminal tamošnje Zračne luke.


Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor poslijepodne se u Dubrovniku sastala sa sedmoricom župana jadranskih županija, a po završetku sastanka novinarima je izjavila kako se razgovaralo o zajedničkim projektima koji se provode u tim županijama. 'I mogu kazati da je to dobar primjer kako se zajedničkim snagama, bez obzira na pripadnost različitim političkim strankama, može raditi na zajedničkim projektima', istaknula je premijerka Kosor.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Nakon objave neslužbenih rezultata sedam dosadašnjih župana nastavlja obnašati svoju funkciju Slika nije dostupna Milijunta putnica u zračnu luku Dubrovnik stigla 26 dana ranije

Kazala je i kako se za Republiku Hrvatsku za prve dvije godine članstva u EU priprema paket od 3,5 milijarda eura, koji će se moći iskoristiti ukoliko bude dobrih projekata. Također je kratko komentirala vijest o uhićenju osumnjičenika za ratni zločin Kapetana Dragana u Australiji, naglasivši kako je dobro što možemo isčitati iz te vijesti iz Australije da će mu se suditi pred hrvatskim sudovima.

Kosor je poslijepodne u dubrovačkoj Zračnoj luci otvorila novi putnički Terminal, tzv. zgradu B. Riječ je o investiciji koja je u nastavku rekonstrukcije dubrovačke Zračne luke poduzeta radi pripreme za prihvat dva milijuna putnika. 'Ovo je jedan izuzetno važan i značajan trenutak ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju već za cijelu Hrvatsku', naglasila je premijerka Kosor, dodavši kako su ovo još jedna vrata Hrvatske gdje se svi oni koji dolaze, mogu po prvi puta susresti s našom zemljom.

Implementirani su 'avio mostovi', pa se putnicima omogućuje 'suhi prijevoz'

Vrijednost radova na novoj zgradi dubrovačke Zračne luke, koja je namijenjena međunarodnim i domaćim odlascima i dolascima putnika, iznosi 160 milijuna kuna osiguranih iz vlastitih sredstava te kredita ostvarenih putem Erste banke. Novoizgrađenom zgradom putničkog Terminala B površina zračne luke je povećana na 13.740 četvornih metara. Na novoj su zgradi implementirani 'avio mostovi', čime je dubrovačka Zračna luka ujedno i prva hrvatska zračna luka koja putnicima omogućuje tzv. 'suhi prijelaz' iz zgrade do zrakoplova.

Radove na novoj zgradi izvela je tvrtka Dalekovod dok je projektant Arhitektonski biro Ante Kuzmanića. Prigodnim riječima okupljenima su se obratili direktor dubrovačke Zračne luke Roko Tolić, načelnik općine Konavle Luka Korda i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Zračna luka Dubrovnik bila je potpuno uništena tijekom Domovinskog rata, a ponovno je stavljena u funkciju krajem 1992. godine.

Godine 1993. u luci je bilo 1566 slijetanja i polijetanja zrakoplova, s ukupno 37.117 putnika. Tijekom 1998. bilo je 5.994 letova sa 279.484 putnika a značajan porast ostvaren je 2003. godine kada je bilo 10.204 letova i 716.592 putnika. Sada preko Zračne luke Dubrovnik godišnje prijeđe oko milijun putnika, a kompletnim završetkom rekonstrukcije kapacitet će se od milijun putnika na godinu povećati na više od dva milijuna. (Hina)