Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U godini istine

'Neka Kosor uzme broj nezaposlenih kao broj mobitela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor ponovno je na meti SDP-ovih zastupnika.

Ona je u Saboru istaknula da je udio države u vanjskom dugu smanjen s 30 posto u 2003. na sadašnjih 11,8 posto. Hrvatska nije i neće biti oslikana tako crnim tonovima kako vi priželjkujete, barem ne dok je ove vlade, poručila je premijerka Jadranka Kosor SDP-ovu zastupniku Gordanu Marasu, koji je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva ustvrdio da je Hrvatska na rubu dužničkog ropstva. Maras je podsjetio da je premijerka nedavno 2010. nazvala godinom istine te upitao znači li to da je prošla godina bila godina laži i obmana, budući da je vlada tvrdila da krize nema.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Godina pogrešnih poteza

'S obzirom na uvođenje harača, hoćete li ovu godinu nazvati godinom otimačine, ili ćete ju, s obzirom da ste najavili ukidanje dijela harača nazvati godinom pogrešnih poteza', pitao je Maras, predlažući premijerki da posljednjih šest godina nazove izgubljenim ili potrošenim godinama, s obzirom da je u Hrvatskoj trenutno 320 tisuća nezaposlenih, kao i 2004., a da je vanjski dug dosegao 44 milijarde eura. Njegov istup premijerka je ocijenila pokušajem ponižavanja predsjednice vlade i vlade u cjelini, a 'osobitom čašću' smatra činjenicu da su upravo njoj upućena sva pitanja koja je SDP najavio za današnje aktualno prijepodne. 'Predlažem vam da mi idući put uputite svih 14 pitanja', kazala je.

Marasu je uzvratila kako bi se, po uzoru na njegova pitanja, moglo postaviti protupitanje kako nazvati četiri godine SDP-ove vlasti, tijekom kojih su smanjene plaće u javnim službama, braniteljska prava i rodiljne naknade. Odbacila je tvrdnje o dužničkom ropstvu, ističući da je udio države u vanjskom dugu od 2003. do danas smanjen s 30 na 11,8 posto. 'Ovo je iznimno teška godina, s kojom se vlada uhvatila u koštac', kazala je premijerka, ponovivši da je izlaz iz gospodarske krize vladin prioritet.

Potpisivanje pristupnog ugovora nalivperom Svetog Oca

SDP-ovcima je ponudila da će osobno, ako to žele, doći u njihov klub ili u stranačku središnjicu i upoznati ih s vladinim mjerama. 2010. nazvala je godinom žestoke i odlučne borbe protiv krize i korupcije, kao i godinom završetka pristupnih pregovora s EU. 'Početkom 2011. očekujem potpisivanje pristupnog ugovora, kojega ću potpisati nalivperom koje sam dobila od Svetog Oca. Dakle, umjesto 'živjela juha', reći ću, živjela Hrvatska', dodala je.

Kosor je odbacila i tumačenje Mirele Holy (SDP) da je neodgovornim obećanjima seljacima 'kupila vrijeme, iako je svjesna da ih vara'. Holy je ustvrdila da je Kosor jednako neodgovorno postupila i lani, kao potpredsjednica vlade, obećavajući seljacima ono za što je znala da ne može ispuniti. 'Kako biste reagirali kad biste saznali da je visokorangirani političar obećao nešto samo da smanji nezadovoljstvo i kupi vrijeme, iako je bio svjestan da neće i ne može ispuniti obećanje', upitala je Holy.

Uspješni razgovori s poljoprivrednicima

Kosor je odgovorila da bi to ovisilo o tome jesu li se u međuvremenu promijenile okolnosti, i je li nastupila globalna kriza, koja je zakucala i na vrata Hrvatske. 'Budući da se vaše pitanje odnosi na poljoprivrednike, razgovarali smo u određenim okolnostima, svi dogovori vezani za mljekare su ispunjeni, a uspješno smo završili i razgovore s poljoprivrednicima', kazala je Kosor, ističući kako dogovor sa seljacima neće povećati proračunski deficit.

Bauk predložio premijerki da kao broj mobitela uzme broj nezaposlenih

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk danas je u saborskom aktualnom prijepodnevu premijerki Jadranki Kosor predložio da si kao novi broj mobitela uzme 317-625 jer je toliki, kazao je, broj nezaposlenih u Hrvatskoj u veljači ove godine. Nakon što mu premijerka nije odgovorila na pitanje kolika je sindikalna košarica i koliko troškova pokriva, već najavila pisani odgovor, Bauk je rekao da košarica iznosi 6430 kuna i pokriva 83,74 posto životnih troškova. Premijerku je pritom podsjetio da je na početku mandata javno objavila svoj broj mobitela, te ju pozvao da si za novi broj uzme broj nezaposlenih u veljači, odnosno, kako je rekao, 317.625.

>> Napokon službeno: Broj nezaposlenih 317.625

Najavivši pisani odgovor na Baukov upit, Kosor je istaknula da njezina vlada itekako razumije probleme građana i dijeli njihovu sudbinu, te da nije vlada najodgovornija za 'muku onih koji su ostali bez posla'. 'Za gubitak radnih mjesta nije najodgovornija vlada, jer je činjenica da smo usred globalne krize, a tu činjenicu vi u SDP-u želite preskočiti', poručila je SDP-ovu zastupniku. Istaknula je da siječanj ove godine, ipak, bilježi neke pozitivne rezultate - rast industrijske proizvodnje za 5 posto u odnosu na prosinac 2009. te od 1,5 posto u odnosu na lanjski siječanj.

'To jesu neki znaci koji nas mogu ohrabriti, ali najviše nas mogu ohrabriti programi vlade', naglasila je, uvjerena da vladine mjere za izlazak iz krize, kako one koje su najavljene, tako i one koje su u pripremi, moraju dati rezultate. 'Vladine mjere moraju moći dati rezultate', naglasila je premijerka Kosor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene