Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako osobno nema ništa protiv da se objavi Registar hrvatskih branitelja, ali i upozorila kako najprije treba promijeniti zakonsku regulativu.


Kosor je danas u Banskim dvorima podijelila prve stipendije Fonda hrvatskih branitelja namijenjene djeci hrvatskih branitelja za ovu školsku godinu, a novinare je zanimalo hoće li podržati prijedlog novoizabranog predsjednika Ive Josipovića da se objavi Registar hrvatskih branitelja.

Vezani članci Slika nije dostupna List iz Zadra objavio dio registra branitelja Slika nije dostupna 'Rasprave o PTSP-ovcima ćemo dočekati 'na nož''

0Očekujem da Josipović podrži Vladu i njezina nastojanja da se hrvatski zakoni u potpunosti poštuju. Vjerujem da ćemo tu odlično surađivati budući da smo oboje pravnici0, kazala je Kosor i naglasila kako se Registar ne može objaviti dok se ne izmijeni nekoliko zakona. Registar je popis osobnih podataka i tumačenje koja sam dobila jest da bi za objavu svaki branitelj koji je na popisu morao dati osobno odobrenje, objasnila je premijerka.

0Ti se pravni prijepori moraju razjasniti, a osobno nemam ni jednog razloga za neobjavu, dakle štititi bilo koga ili bilo što. Kad se te pravne stvari razjasne, što se mene tiče, nema nikakvog problema0, kazala je. Upitana za komentar ocjene SDP-ovih saborskih zastupnika kako loše vodi zemlju, te sliči vozaču 0Mišku koji vozi zemlju zavezanih očiju0, premijerka je odgovorila kako je takva ocjena posljedica pretjeranog gledanja filma "Tko to tamo peva".

'Preporučujem im da gledaju domaće autore, primjerice film 'Tko pjeva zlo ne misli', pa neće biti tako dešperatni, i u što pokušavaju uvjeriti cijelu hrvatsku javnost da je sve kao u filmu 'Tko to tamo peva'. Nije, nego preporučam krasan film 'Tko pjeva zlo ne misli'', odgovorila je Kosor SDP-ovim zastupnicima. Kosor je potvrdila da će se tijekom poslijepodneva sastati s čelnikom bosanskohercegovačkog HDZ-a Ivom Čovićem, a na medijske tvrdnje da će glavna tema razgovora biti izmjene zakona o prebivalištu i boravištu odgovorila je da će se razgovarati o raznim temama.

'Možemo doticati sva pitanja, ali taj je zakon u hrvatskom parlamentu i moramo ga donijeti kako bismo zemlju uredili u punom smislu kao pravnu državu. Mi ne možemo početi uređivati biračke popise, što je otvorena rana desetljećima, ako ne uredimo taj zakon. Dakle, tamo gdje si prijavljen da prebivaš, tamo moraš prebivati i od toga vučeš i sva prava, i točka', kazala je premijerka.

Upitana hoće li doći do smjene Hrvoja Vojkovića s čelnog mjesta Croatia osiguranja nakon što je on izašao iz HSLS-a, kratko je odgovorila "vidjet ćemo". Naglasila je da na čelu takve tvrtke moraju biti "ljudi koji znaju svoj posao", a to mjesto, kao ni bilo koje drugo, ne pripada nekoj od stranaka "ni po kojem pisanom ili nepisanom pravilu", kazala je Kosor.

>> SDP: Registar hrvatskih branitelja treba objaviti u javnosti

Na kritike da je skandalozno što se zbog štednje povlači vojska iz vojarni, Kosor je odgovorila kako određene racionalizacije postoje svugdje, jer se, kako je rekla, proračun za ovu godinu radio kao "restriktivan proračun". 'I tu dolazite do apsurda da cijela javnost od vlade traži 'reži, reži, reži', ali kad se izdvoji neki slučaj onda se postavi pitanje - zašto se tu rezalo. Moramo biti dosljedni, ovo je teška godina u kojoj se svi moraju nečega odreći i to je u tom smjeru, ali sasvim sigurno funkcioniranje hrvatske vojske nije ugroženo', naglasila je. (Hina)