Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve trzavice

Kosor se ljuti, a Josipović još pojačava savjet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti dan na dužnosti, a već ozbiljne trzavice između predsjednika i premijerke, a Vladu je naljutio predsjednikov savjet za gospodarstvo. Smatraju da je riječ o paralelnom pokušaju vođenja gospodarske politike, no kako god bilo, predsjedniku su se priklonili vodeći hrvatski poduzetnici.

Građani sve teže žive, gospodarstvo gotovo u kolapsu i predsjednik Ivo Jopsipović je odlučio regairati. Okružio se vodećim hrvatskim poduzetnicima te smatra da bi upravo oni mogli dati dobra i brza rješenja za jačanje gospodarstva, no Vlada je to dočekala na nož. Prvo premijerka, koja Josipovićeve savjetnike doživljava kao pokušaj stvaranja paralelnog ministarstva gospodarstva, a danas i njezin potpredsjednik.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti Slika nije dostupna Je li se uvrijedio? Zdravko Marić o kritikama Predsjednice: "Ne mislim sad neke emocije iskazivati po tom pitanju"

'Mislim da suradnja u takvom komplotu ima uteg oko vrata', istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović. 'To je bila reakcija na izbor mog gospodarskog savjeta, on će još biti ojačan i naravno da je moje pravo da biram koga hoću u gospodarski savjet', rekao je Josipović. U gospodarskom savjetu za sada je 12 poduzetnika, no problem predstavlja što neki od njih surađuju i s Vladom, pa Vlada potez smatra nekorektnim.

'Strah je potpuno nepotreban'

'Što bi to značilo da smo sada ovdje, razgovaramo o mjerama za gospodarstvo, sat vremena s Vladom, a onda se ide na Pantovčak. Mislim da to nije održivo. Mislim i na Mudrinića, i na Kuštraka, i na Tedeschija', naglasio je Milinović. 'Ja mislim da je ovaj strah, koji se pokazao, potpuno nepotreban', zaključio je Josipović. Možda su upravo predsjednika i poduzetnici izabrali, jer mjere koje Vlada provodi još su daleko od nužnih. Bune se i sindikati, no ne zato što savjet postoji, već što nisu dio njega. Sindikati su zaključili kako je novi predsjednik države time pokazao koliko je zapravo socijalno osjetljiv.

Uz novoosnovani predsjednikov, premijerka ima i svoj tim ekonomskih stručnjaka, uostalom, kao što ga je imao i bivši premijer. No, kriza nas svejedno nije zaobišla, a Josipović pak poručuje da mu nije namjera paralelno vođenje gospodraske politike jer nije u njegovoj ovlasti. Vladi, kaže, pruža ruku suradnje. 'Volio bih da to bude jedna interakcija', nada se Josipović.

Vlada bira

Kako je počelo, interakcije će biti najmanje. Primjerice već se zna da se predsjednikovi savjetnici zalažu za ukidanje kriznog poreza, premijerkini su većinom protiv. 'Vlada odlučuje koliko će čuti, koliko neće čuti. Kažem, savjet je da učini moju glavu u prvom redu pametnijom, a nadam se da ćemo time pomoći Vladi. Vremena su teška i ja osobno bih primio svaki dobronamjerni savjet', rekao je na kraju Josipović. 'Mi imamo ministarstvo gospodarstva, mi imamo ministra gospodarstva. Vlada vodi, ponavljam, gospodarsku politiku', istaknula je Kosor. Sljedeći mjeseci, sasvim sigurno, bit će novi rekorderi po broju nezaposlenih. Svima njima savjeti ništa ne znače, već oni traže brzo djelovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene