Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić o premijerkinoj karijeri

'Ova Vlada mogla bi uvesti još jedan krizni porez'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić optužio je danas premijerku Jadranku Kosor da je 'cijelu karijeru sagradila na promicanju parazitskog modela, nerada i života na tuđi račun'.

'Premijerka Kosor cijelu je svoju političku biografiju sagradila na promicanju parazitskog modela, pri čemu je dosta benevolentno i široko bila spremna zagrabiti u sektor rada da bi se platio nerad i život na tuđi račun', komentirao je Čačić tvrdnju predsjednice Vlade da je zajedno s vladom čvrsto opredjeljena za kulturu rada.

Pročitajte i ovo Manuela Šola, vlasnica i direktorica Komunikacijskog laboratorija (FOTO: Anamaria Batur) Intervju s Manuelom Šolom Od klinke s diplomom do jedne od najuspješnijih poduzetnica: Priča o uspjehu, ali i onome o čemu se često šuti Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomonta (Foto: Anamaria Batur) Gordana Deranja za DNEVNIK.hr Trnovit put do vrha: Jedna od najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu iskreno o detaljima svoje karijere

Čačić je, na briefingu u središnjici HNS-a, odbacio tumačenja da oporba sprema jesenski bunt s ciljem rušenja vlasti, a smatra da razloga za bunt ima dovoljno. Tomu, kaže, u prilog govore i izvješće Svjetske banke te skraćeno izvješće Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a od 6,3 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Čačić ne dijeli stav da je riječ o usporavanju pada, jer je, tvrdi, baza za izračun pada u drugom kvartalu bila već snažno umanjeno gospodarstvo u prvom kvartalu, kada je zabilježen pad od 6,7 posto.

Još jedan krizni porez?

'Ako vlada ne smanji za 8 do 10 milijardi razinu budžeta u 2010., uvest će se još jedan krizni porez od 4 posto', ustvrdio je Čačić. Kazao je, međutim, da HNS neće sudjelovati u najavljenim sindikalnim prosvjedima, a ne vjeruje ni da će prosvjedi uspjeti, a kamoli da će okupiti 100.000 ljudi, kako najavljuje predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

'Gospodin Matijašević se šali. Prosvjede kakvi su bili za 101-icu Hrvatska neće imati u organizaciji sindikata. Ako se to ipak dogodi, ispričat ću se sindikalnim liderima i reći da visoko cijenim njihovu svijest i odgovornost prema ljudima i njihovu sposobnost da izraze protest protiv ove vlade. Do sad ništa od toga nisam vidio', rekao je Čačić.

Čačić protiv privatizacije HEP-a

Tvrdi da su se sindikati suglasili čak i s najnovijim opterećenjima plaća i rada, te da od prosvjeda neće biti ništa. 'U tom smislu, neću imati u čem sudjelovati', dodao je Čačić, koji sindikate smatra 'gorima od hrvatske politike, hrvatskog pravosuđa i hrvatskih političkih medija". Čačić se protivi ideji privatizacije HEP-a, a smatra da bi 'odgovorna vlada danas pretvorila u udjel dug INA-e, a sasvim sigurno ne bi privatizirala HEP'. 'To je pitanje sposobnosti jedne vlade da zadrži suverenitet zemlje', rekao je Čačić, naglasivši pritom da HEP ne bi smio zadržati sadašnje vodstvo.

>> 'Čačić prešao granicu etičkih normi'

Čačić je uvjeren da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće kandidirati za predsjednika države, a istaknuo je i da HNS neće odustati kandidature Vesne Pusić u korist SDP-ovca Ive Josipovića. 'Vesna Pusić je kandidatkinja HNS-a, a ako se netko namjerava odreći vlastite kandidature u njezinu korist kao kandidatkinje građanskog centra je dobrodošao', poručio je Čačić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene