Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor s potpredsjednicom EK

Kosor: Borba protiv korupcije rezultirat će jačanjem gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastala se u petak u Zagrebu s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i državljanstvo Viviane Reding nakon što je otvorila konferenciju 'Učinci članstva u Europskoj uniji na pravosuđe', priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Poželjevši još jednom dobrodošlicu Viviane Reding, Kosor je izrazila odlučnost hrvatske vlade da tehnički dio pregovora Zagreba i Bruxellesa završi krajem ove godine ili najkasnije početkom iduće godine i naglasila da Hrvatska očekuje potpisivanje Pristupnog ugovora u proljeće 2011.

Pročitajte i ovo Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ekocid u Biljanima Donjim Hrvatskoj prijete financijske sankcije: ''Država se 10 godina poigrava sa zdravljem ljudi'' Ilustracija Pomicanje sata Spavat ćemo kraće: Uskoro slijedi velika promjena, a mnogima će teško pasti

Govoreći o poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava, Kosor je kazala da se reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i dalje nastavlja jednakim intenzitetom, nastavlja se u priopćenju. Rekla je da će rezultat borbe protiv korupcije u konačnici rezultirati jačanjem gospodarstva, a Hrvatska će time postati privlačnija investitorima. I u ovoj prigodi hrvatska je premijerka ponovila da borba protiv korupcije nema ime i prezime, a da je njezin konačni cilj zaštita temeljnih ljudskih prava.

Reding je pohvalila napredak koji je učinjen na hrvatskom putu prema Europskoj uniji i dodala da je to prepoznato od strane Europske komisije. Čestitala je premijerki Kosor na naporima koje osobno ulaže kako bi Hrvatska postala 28. članica Europske unije.

Kao potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe osvrnula se na poglavlja 8. i 23. i kazala da na potporu i podršku Europske komisije hrvatska vlada uvijek može računati. Također je spomenula važnost edukacije hrvatskih građana o članstvu u EU, a u tom kontekstu premijerka Kosor je govorila o vladinoj komunikacijskoj strategiji, stoji u priopćenju.

Josipović s Vivian Reding

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također je primio Vivian Reding.  Predsjednik Josipović izvijestio je povjerenicu Reding o napretku koji Hrvatska ostvaruje u reformama vezanim uz poglavlje 23. (Pravosuđe i temeljna prava) pristupnih pregovora, s posebnim naglaskom na reformu pravosuđa i suđenja ratnih zločina.

Povjerenica Reding izrazila je podršku Europske komisije snažnim naporima Hrvatske u nošenju s ovim zahtjevnim i delikatnim zadacima. Sugovornici su posebno naglasili važnost što skorijeg početka intenzivne i objektivne informativne kampanje o značenju pristupanja Europskoj uniji, prema priopćenju.

Reding se tijekom jutra sastala s premijerkom Jadrankom Kosor, te sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o učincima članstva u Europskoj uniji na pravosuđe. Reding se također sastala i s predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i ekonomskog sektora, a na radnoj večeri trebala bi razgovarati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene