Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničenje da, zabrana ne

Kornatari: 'Povucite Zabranu ribolova na Kornatima, ili slijedi tužba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov, predsjednica Mjesnog odbora Kornati Branka Šimat i predsjednik Udruge 'Kurnatari' Vladimir Skračić s današnje konferencije za medije u Šibeniku apelirali su na Ministarstvo zaštite okoliša da poništi rješenje o zabrani ribolova za osobne potrebe na području NP Kornata.

Ukoliko Ministarstvo to ne učini Kornatari će, rečeno je, protiv ministarstva podići ustavnu tužbu za zaštitu ljudskih prava, a neće se ustručavati niti od građanskog neposluha.

Pročitajte i ovo Kazne neprestano stižu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Napeto u Savudrijskoj vali Kazne neprestano stižu: Dokaz da politika još jednom nadjačava "malog" čovjeka Slika nije dostupna Zabrana malog ribolova Hrvatsko ribarstvo u moru problema, a hrvatski ribari kao ribe na suhom

>> Slovenski ribari strahuju zbog ribolovne politike EU

Rješenje o zabrani ribolova za osobne potrebe Kornatarima je izrekao inspektor Zaštite okoliša Davor Cukrov u prosincu prošle godine, podsjetili su Božikov, Šimat i Skračić. Njegovo rješenje nazvali su protuzakonitim i neustavnim, ustvrdivši kako je doneseno bez ikakvog znanstvenog utemeljenja.

Prema postojećem Zakonu o zaštiti prirode, kazala je Branka Šimat, u nacionalnim je parkovima dozvoljeno bavljenje ribolovom i poljoprivredom na tradicionalan način.

Prema tom istom zakonu navedene djelatnosti mogu se samo ograničiti, ali ne i u cijelosti zabraniti, navela je Šimat, zaključivši kako je, kada su poznate sve te činjenice, lako zaključiti da je rješenje inspektora Cukrova u neskladu sa zakonom, a kako zakonodavac, odnosno država, ustrajući na njegovom provođenju, krši vlastiti zakon.

Murterski načelnik Ivan Božikov kazao je kako je protuustavnom zabranom ribolova uskraćeno temeljno pravo stanovnika na prehranu. Ta zabrana kulminirat će problemima u predstojećoj sezoni berbe maslina tijekom koje Murterini ostaju više dana na svojim prekomorskim posjedima, najavio je Božikov.

U uvjetima bez vode i struje nije moguće skladištiti hranu, a postojećem zabranom, onemogućen im je izlov ribe za prehranjivanje dok traje berba maslina, zaključio je murterski načelnik, istaknuvši još jednom kako Kornatarima preostaje jedino ustavna tužba, budući da su se sve relevantne institucije oglušile na njihove dosadašnje apele o poništenju donesene odluke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene