Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REVIZIJA PRAVA

Korisnici socijalnih naknada u Zagrebu u šoku: ''Zašto nam više neće pomagati oko plaćanja dijela računa?''

Naknade
Naknade Foto: Vlada RH
Spoznaja da plaćanje pričuve i zbrinjavanje otpada od 1. listopada neće više ulaziti u mjesečnu novčanu pomoć – naknadu koju Grad Zagreb dodjeljuje socijalno ugroženim osobama s invaliditetom, kao i da se više neće priznavati pravo na troškove ogrjeva niti će biti jednokratne isplate naknade za troškove ogrjeva, neugodno je iznenadila dio građana koji ionako jedva spajaju kraj s krajem.

Na rubu siromaštva u Hrvatskoj tavori gotovo četvrtina ljudi, a najgore je nezaposlenima, osobama s invaliditetom i umirovljenicima. Energetska kriza i inflacija nakon pandemije i potresa dodatno su pogoršale teške uvjete u kojima mnogi jedva preživljavaju.

Iako je Vlada nedavno donijela paket mjera pomoći, dio korisnika socijalnih naknada u Zagrebu nedavno je zatekla promjena u sustavu prava socijalne skrbi.

Od 1. listopada Grad im više neće pomagati plaćanjem pričuve, zbrinjavanja otpada i troškova ogrjeva, požalila se DNEVNIK.hr-u jedna čitateljica iz Zagreba koja je tu informaciju saznala prije nekoliko dana, a riječ je o socijalno ugroženoj osobi s invaliditetom, jednoj od naših sugrađana kojima je svaka podrška itekako značajna.

Naknade Ilustracija (Foto: Getty Images)

Revizija prava u sustavu socijalne skrbi nije ograničena samo na Zagreb

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom potvrdili su nam da provode postupak priznavanja prava na naknadu za troškove stanovanja korisnicima zajamčene minimalne naknade, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija ENERGETSKI DODATAK HZMO objavio važnu informaciju za umirovljenike koji primaju inozemnu mirovinu

''Zakonom su propisani uvjeti za ostvarivanje i način provedbe, a nadležno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je 16. rujna 2022. naputak kojim je propisano da se troškovi stanovanja odnose na najamninu, komunalnu naknadu, troškove grijanja, vodne usluge i troškove koji su nastali zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade. Slijedom toga se troškovi kao npr. telefona, TV pristojbe, pričuve ili odvoza i zbrinjavanja otpada - koji spadaju u komunalne usluge, ne mogu smatrati troškovima stanovanja'', kazali su za DNEVNIK.hr iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Odmah po zaprimanju Naputka, Ured je, kažu, uputio pozive korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja s ciljem provedbe revizije koja će se provesti tijekom listopada ove godine. U navedenom pismenom pozivu korisnici su obaviješteni o svim promjenama: ''Ističemo da ćemo po njihovom odazivu na postupak revizije još jednom i usmenim putem svakome korisniku dati potrebne informacije.

Također, ističu da sukladno Naputku Ministarstva u naknadu za troškove stanovanja više ne ulazi čistoća, odnosno odvoz smeća te se ne isplaćuje jednokratna naknada za troškove ogrjeva korisnicima koji se griju na drva. Naime, prema Zakonu o socijalnoj skrbi troškovi ogrjeva korisnicima koji se griju na drva ulaze u sastavni dio odobrenog iznosa naknade za troškove stanovanja.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Iz resornog Ministarstva za DNEVNIK.hr potvrdili su navode zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te su istaknuli da su ''jedinice lokalne samouprave od 17. veljače 2022., odnosno od stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi dužne korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu priznati i mjesečno isplaćivati pravo na troškove stanovanja u visini od najmanje 30 posto iznosa zajamčene minimalne naknade priznate samcu odnosno kućanstvu ili do iznosa stvarnih troškova ako su oni manji od 30 posto iznosa zajamčene minimalne naknade''.

Radi smanjenja utjecaja porasta cijene energenata na socijalno ugrožene skupine, korisnici zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji te novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata i njihovi članovi kućanstva imaju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata u svrhu subvencije troškova električne energije, plina i/ili toplinske energije u iznosu od 500 kuna do 31. ožujka 2023. subvenciju ostvaruju u poslovnicama Fine na temelju rješenja centra za socijalnu skrb.

Naknade Naknade (Foto: Vlada RH)

Podrška najranjivijima je ulaganje, a ne trošak

Pučka pravobraniteljica i stručnjaci iz područja socijalne skrbi godinama upozoravaju da osiguravanje podrške najranjivijim članovima našeg društva nije trošak, već ulaganje u suzbijanje siromaštva i nejednakosti, no takve mjere moraju biti ciljane.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković izjava nakon sjedNICE VRHA HDZ-a Plenković o mjerama: "Limitirat ćemo cijene određenih proizvoda. A prosvjed? Organizira ga ona ista antivakserska ekipa"

Jedna od pozitivnih promjena koju je donio novi Zakon o socijalnoj skrbi je povećanje zajamčene minimalne naknade, upozorila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, ali i da Zakonom nije određeno od kada će točno korisnici imati pravo na veću naknadu niti da će je svi dobivati od istog trenutka pa je moguće da su neki od njih u nepovoljnijem položaju.

Na to su i upozorili Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u predmetima koje su vodili, a nedavno i u javnom savjetovanju na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, s Konačnim prijedlogom Zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene