Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izjava nakon sjedNICE VRHA HDZ-a

Plenković o mjerama: "Limitirat ćemo cijene određenih proizvoda. A prosvjed? Organizira ga ona ista antivakserska ekipa"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Facebook/HDZ Branko Bačić Branko Bačić Foto: DNEVNIK.hr +1 Branko Bačić - 1 Galerija 1/6 >>
Vladin paket mjera za ublažavanje udara rastućih cijena energenata bila je tema sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a koja se održala u sjedištu stranke u Zagrebu. Izjavu nakon sjednice dao je premijer Plenković.

Vlada će ovaj tjedan napokon predstaviti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu za ublažavanje rasta cijena energenata.

Nakon sjednice vrha HDZ-a na kojoj su ministri kolegama predstavili protuinflacijske mjere, izjavu je dao premijer Plenković. Detalje o mjerama nije iznosio, tek je rekao da nema mjesta panici i da će mjere biti sveobuhvatne i da je svaka njihova intervencija na korist gospodarstva. Mjere  će predstaviti u četvrtak. 

"Zadovoljni smo rezultatima turističke sezone, razgovarali smo i o tome, a i o rastu BDP-a. Osvrnuli smo se i na aferu s Inom. Riječ je o aktivnostima skupine pojedinaca koje su institucije RH registrirale na temelju prijave banaka", kazao je premijer. 

"Dobro je da je dio novca transferiran, ponovit ću tri dimenzije ovog slučaja, a to je kazneno pravna dimenzija, druga je upravljačka, tu ćemo povlačiti poteze, a treća je politička dimenzija. Oporba nastoji profitirati na aferi. No riječ je o pojedincima", ponovio je premijer. Kaže da će i dalje voditi snažnu antikorupcijsku politiku. 

Govorio je i o protuinflacijskim mjerama. "Predstavit ćemo ih u četvrtak, neću govoriti o detaljima. Na stranačkim tijelima iznesene su konture paketa mjera koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan. Tiče se cijene struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, omogućiti da hrvatski građani tijekom jesenske i zimske sezone imaju dovoljno plina i struje te da to budu u stanju financijski iznijeti. 

Nećemo licitirati o tome koliko će biti težak paket mjera, ali bit će sveobuhvatan. Večeras smo predstavili konture. Akte i brojeve, dobit ćete u četvrtak", kazao je. 

Troškovi ovog paketa neće biti toliko visoki kao kod pandemijskog paketa mjera, a premijer je rekao i da će pregovore s MOL-om voditi ministar gospodrastva.

"Što se tiče očuvanja radnih mjesta, ona nisu ugrožena. Nama je cijelo vrijeme najbitnije da bude visoka zaposlenost, da nema ugroženosti. Nema razloga za paniku, bit će sveobuhvatne, svaka naša intervencija je na korist gospodarstva", dodao je.

Komentirao je anketu prema kojoj popularnost HDZ-u pada. 

"To je anketa koja se radila telefonski usred afere. Želi se naljepiti ovo HDZ-u. Nećemo prihvatiti da nam svaka suša zalijepi tuđe grijehe.

Ovo u Ini je napravila skupina pojedinaca, na žalost neki su bili članovi HDZ-a, oni su nas osramotili".  Smatra da prosvede ispred HDZ-a namjerava organizirati ista ekipa koja je prosvjedovala protiv COVID mjera. 

"Ali ista antivakserska ekipa, planira organizirati i ovaj sad najavljeni prosvjed", rekao je. 

Kaže da oporba želi raspustiti Sabor i srušiti Vladu na temelju kaznenog dijela nekoliko pojedinaca. "Pitajte češkog premijera tko je njima dogovarao prosvjede. Vidi se tko organizira prosvjede, to smo već gledali". 

Što se tiče afere u Ini, Plenković kaže da će se vidjeti koliko je proračun oštećen, ali da novac nije nestao već da je zamrznut. 

Ponovo se osvrnuo na mjere. Na pitanje hoće li novac doći tamo gdje treba odgovorio je: "A kad nije došao? Ovisi kako će se situacija razvijati, prema tome ćemo vidjeti je li to zadnji paket mjera".

Na pitanje je li povjerenje u Ini izgubia Uprava Ine, Plenković je odgovorio potvrdno. 

Komentirao je izjavu Grbina koji je rekao da se mjere donose kako bi se prikrila odgovornost HDZ-a u aferi u Ini: "On ne zna gdje stanuje, ne zna ništa o supruzi, to mu valjda govori netko iz Kragujevca", rekao je. 

Izjave prije sjednice

Evo što su o paketu mjera ministri i predsjednik Sabora rekli uoči stranačkih tijela. Ministar prometa Oleg Butković nije želio potvrditi nagađanja da je paket mjera težak 6 milijardi, već je na pitanje koliko je paket težak, rekao: "Dosta". Kaže da su mjere sveobuhvatne i da uključuju sve. I struju i plin. "Svi oni kojima je potrebna pomoć i kojima treba olakšati da svladaju ovu gospodarsku krizu", kazao je Butković. 

"Sada trebat naći jedan dobar balans između onoga što država može učiniti i onoga kako očuvati radna mjesta, zaštititi i velike i male kompanije", kazao je šef Sabora Gordan Jandroković. 

Na pitanje jesu li veliki poduzetnici ispali iz svega, Jandroković kaže: 

"Ja ne mislim da će ispasti svi koji su važni za hrvatsko gospodarstvo, vjerujem da će biti u paketu". Ministar Tomo Medved kaže da su mjere snažne, odmjerene i s osjećajem za najpotrebitije.

Što bi mjere mogle uključivati? 

Bolnice, škole, vrtići i javne institucije struju bi trebali plaćati kao i kućanstva, a razmatra se i uvođenje subvencionirane cijene struje za obrtnike i male poduzetnike.

Na stolu je i prijedlog novih mjera potpora za očuvanje radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, po uzoru na one zbog ekonomskih posljedica koronakrize.

Spominju se i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju čime bi se dodatno povećale minimalne mirovine od najavljenih 1,5 posto.

Očekuje se da će potpore ponovno primiti i poljoprivrednici i ribari, kao i pomoć lokalnim jedinicama kako ne bi došlo do povećanja cijene grijanja i za 50 posto.

U mjerama se, koliko je zasad poznato, govori samo o cijenama struje, naime, kada je riječ o plinu, za građanstvo je cijena regulirana do travnja 2023.

Subvencionira se i mikro, male i srednje poduzetnike, a Vlada je paketu mjera pomoći u veljači snizila PDV na plin i toplinsku energiju s 25 na pet posto dok bi se u rujnu manji PDV trebao odnositi i na brikete, pelete, sječku i ogrjevno drvo.

Neslužbeni su to detalji do kojih su uspjeli doći mediji uoči finaliziranja paketa pomoći, naime, Plenković je dosad samo poručivao da će paket mjera biti ''kao i dosadašnji takvi paketi - dobar, brz, učinkovit, dobro kalibriran, cjelovit i sveobuhvatan''.

Pročitajte i ovo Marin Piletić - 2 izrada dokumenta Prijedlog novih mjera: Vlada vraća potpore na plaću kakve je dijelila u koronakrizi?
Pročitajte i ovo Petra Buljan svjetla u banskim dvorima Vlada brusi protuinflacijske mjere, one se neće odnositi na cijenu plina: "A što je sa školama koje koriste drva?"

Prijedlog mjera pomoći Vlada će javnosti podastrijeti u srijedu i u četvrtak usvojiti na redovnoj tjednoj sjednici.

Plenković ga predstavlja danas u stranci na širem Predsjedništvu HDZ-a, a sutra će ga prezentirati i koalicijskim partnerima.

U međuvremenu čeka se i što će Vlada napraviti oko novih cijena goriva koje bi trebale vrijediti od sutra na benzinskim postajama.

Na prošlotjednoj telefonskoj sjednici donijela je samo odluku prema kojoj će se do kraja rujna produljiti smanjenje visine trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene