Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je na svojim internetskim stranicama obrazac putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog energetskog dodatka.


Korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja mirovine radi ublažavanja posljednica porasta cijena obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za kolovoz 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Od danas, 19. rujna 2022., na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena, u skladu s Vladinom odlukom

Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022.
     
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022. 
     
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za kolovoz 2022. u netoiznosu

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2022.

Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Ilustracija Dobre vijesti za umirovljenike: Na račun stiže energetski dodatak, a dio mirovina će rasti
Ilustracija Novac sjeda na račune gotovo 700.000 umirovljenika: Iznos podijeljen u četiri razreda, pogledajte tko će dobiti 1200 kuna

HZMO napominje da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje: ''Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu''.

Pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanju imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u  Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360 kuna, a podijeljeni su u četiri platna razreda.

Ilustracija Umirovljenici (Foto: Vlada RH)

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u prosincu 2022. i o tome će biti pravodobno informirani, a na internetskim stranicama HZMO-a mogu potražiti više informacija o isplati jednokratnog novčanog primanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju