Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lezbijska grupa Kontra podnijela je u petak tužbu Ustavnom sudu zbog diskriminacije u osnovnoj školi Bartola Kašića gdje je 2009. godine vjeroučiteljica djeci na satu navodno govorila da je homoseksualnost bolest, anomalija i nastranost.


Kooordinatorica Kontre Sanja Juras kazala je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda da je to bio prvi slučaj pokrenut po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, još 2009. no tužbu je lani, nakon šestogodišnjeg postupka, odbacio Vrhovni sud.

Vezani članci Sudski čekić Ustavni sud odlučio obustaviti sigurnosne provjere za suce: Strah ih je da bi mjera mogla izazvati poremećaj Slika nije dostupna Udruga Kontra: Ustavni je sud propustio zaštititi ljudska prava jedne manjine

"Na ovom slučaju zakazale su sve institucije od Ministarstva obrazovanja do Županijskog i Vrhovnog suda. Danas smo predali tužbu Ustavnom sudu da potražimo pravdu, a koju do sada nismo dobili", dodala je Juras, ističući da je riječ o izrazito važnom slučaju koji se tiče ljudskih prava.

Podsjetila je da je još 2009. tužba podnijeta protiv vjeroučiteljice i škole. "Sramotnom činjenicom" ocijenila je to što je Vrhovni sud presudio da nije dokazano kako je vjeroučiteljica rekla na satu vjeronauka da je homoseksualnost bolest, iako je taj isti sud odbio saslušati svjedoke, točnije djecu koja su to na satu vjeronauka čula. Juras je napomenula i da je taj predmet bio u hitnom postupku zbog sadržaja diskriminacije, a trajao je punih šest godina.

"Mi smo tijekom tog postupka podnijeli tužbu Upravnom sudu koji je presudio da Vrhovni sud mora donijeti presudu u roku od pola godine, a nakon te presude prošlo je više od godinu dana, kazala je. Juras je rekla i kako očekuje da će Ustavni sud presuditi u njihovu korist, a ukoliko to ne učini obratiti će se i Europskom sudu za ljudska prava.

Nakon predavanja tužbe Ustavnom sudu aktivisti raznih udruga ispred zgrade tog suda razvili su razne transparente na kojima je pisalo "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost", "U HR školama se uči o (ne)diskriminacji" i slično.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju