Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Baranja je, što se smještajnih kapaciteta tiče, rasprodana. Traži se krevet više. Baranjci su se, za razliku od hrvatskog Juga, na vrijeme počeli pripremati za doček gostiju.


Ovdje nema velikih gradilišta i javnih radova. Najveća buka je glasanje pijetla i zvuk crkvenih zvona, no, zbog toga turisti i dolaze u Baranju. Na seoskom gospodarstvu Piljićevih posljednje pripreme pred dolazak gostiju. Koke neumorno nesu jaja, a spreman je i zeko Roko. Svojim će gostima Piljićevi pripremiti tradicionalan Uskrs.

'Zajedno idemo u malu crkvu u selu na misu, zajednički doručak i svi smo jedna velika obitelj', rekla je Nada Piljić iz Karanca. Poslije mise jedni će na konje, a drugi u čamce. Vožnja kanuima po Kopačkome ritu novina je u turističkoj ponudi. 'Imali smo prekrasan izlet koji sad nastavljamo obilaskom vinskih podruma. Nakon toga ćemo večerati dobru baranjsku ribu', rekla je Andrea Ipša iz Čeminca.

>> 'Smiješi' nam se turistički dobar Uskrs

>> Bajs najavio: U Hrvatsku stiže 11 milijuna turista

Baranjski je turizam, čini se, izašao iz recesije. 'Najava ima jako puno. Mislim da su ovi uskršnji blagdani do sada najposjećeniji u Baranji', dodala je Andrea. 'To je uobičajena priča, kada imamo plavi i zeleni cvijet, pa nerijetko povjerenstva kažu da su zeleni gradovi, kontinentalni gradovi, uređeniji od morskih', rekao je Antonio Sobol iz Turističke zajednice osječko - baranjske županije.

Slavoncima i Baranjcima na diku, unatoč znatno skromnijim sredstvima koje država ulaže u kontinentalni turizam. No, da ne pobrkamo lončiće, cijela Baranja ima kreveta koliko malo veći hotel u Dubrovniku, 500-njak postelja.