Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučeno većinom glasova

ŽELJKO REINER novi predsjednik Hrvatskog sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Reiner novi je predsjednik Hrvatskog sabora.

Većinom glasova za predsjednika osmog saziva Hrvatskog Sabora izabran je akademik Željko Reiner. Koalicija Hrvatska raste ostala je suzdržana tijekom glasovanja, svi osim Josipa Leke, koji je glasovao za Reinera.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ"

Hrvatski Sabor je ključna institucija za očuvanje identiteta Hrvatskog naroda', kazao je Željko Reiner te dodao kako će, čim se stvore uvjeti, predložiti i založiti se da se Hrvatski Sabor ponovno zove Hrvatski državni sabor.

'Morat ćemo donositi teške odluke koje će biti na boljitak svima ako ih donosimo zajednički. Svi smo svjesni strukturnih rezova, ali to Hrvatskoj treba i nadam se da se strasti, koje su nastale prije izbora, mogu i moraju pretvoriti u našu snagu u zajedničkoj borbi za budućnost naših građana. Moramo građanima vratiti nadu i osmjeh na lica, ponos. To je naša obaveza i mi toga moramo biti svakog trenutka svjesni', rekao je Reiner u svojem govoru.

Detalje pratite OVDJE.

Da će istaknuti zajedničkog kandidata na dužnost predsjednika Sabora najavili su iz HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta, a sada je već sasvim jasno da se radi o Željku Reineru. Sam Reiner je izjavio kako očekuje da će u skladu s tradicijom, šefa Sabora zastupnici izabrati jednoglasno.

Nagađanja da bi glasovanje mogla zakomplicirati kandidatura iz suprotnog tabora, odnosno iz lijevo-liberalne koalicije Hrvatska raste, u nedjelju poslijepodne prekinula je odluka Kluba zastupnika SDP-a da ta stranka neće imati svog kandidata.

Osmi saziv Sabora prvi se puta pokušao konstituirati na sjednici 3. prosinca, no taj je pokušaj završio neuspjehom jer je jedini kandidat Robert Podolnjak (Most) odbio biti izabran bez podrške stranaka okupljenih oko HDZ-a, budući da je Most u toj fazi poslijeizbornih pregovora inzistirao na tripartitnoj vladi i parlamentarnoj većini.

Nakon što se Most nezavisnih lista konačno odlučio na suradnju s HDZ-ovom koalicijom i nakon što je njihov zajednički kandidat Tihomir Orešković dobio podršku 78 izabranih zastupnika na temelju koje je postao mandatar za sastavljanje nove vlade, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za 28.12. je sazvala novu sjednicu.

Uz zastupnike stranaka Domoljubne koalicije i Mosta, Oreškovića su kao mandatara potpisima podržali zastupnici stranke Milana Bandića te dvoje zastupnika nacionalnih manjina, a u HDZ-u očekuju kako će konstituirajuća sjednica Sabora pokazati da je parlamentarna većina koju su okupili i šira od toga.

U medijima se spominjala i mogućnost da će se za predsjednika Sabora kandidirati predsjednik stranke Hrid Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo i najavio kako Hrid neće podržati ni HDZ-ova ni eventualnog SDP-ova kandidata.

Predsjednika Sabora po saborskom poslovniku može kandidirati najmanje trećina zastupnika, njih 51, a da bi bio izabran potrebna mu je natpolovična većina zastupnika koji se odazovu konstituirajućoj sjednici, uz uvjet da je u sabornici barem njih polovica, odnosno 76. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene