Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi mijenjati naziv Sabora

Željko Reiner novi predsjednik Sabora, pogledajte njegov govor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većinom glasova za predsjednika osmog saziva Hrvatskog Sabora izabran je akademik Željko Reiner. Koalicija Hrvatska raste ostala je suzdržana tijekom glasovanja, svi osim Josipa Leke, koji je glasovao za Reinera.

13:45 - Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner pozdravio je sve zastupnike koji su prisegli da će dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da će se u svom radu držati Ustava i zakona te poštovati pravni poredak te je najavio sljedeću sjednicu za 15. siječnja 2016.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

REINER DOBIO SAMO JEDAN 'NE' Tko je kako glasao?

13:30 - U tijeku prisega izabranih zastupnika u Hrvatski Sabor. Tekst prisege glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

13:25 U nastavku sjednice Sabora, predsjednica mandatna imunitetnog povjerenstva, Margareta Mađerić, podnijela je izvješće o zastupnicima izabranim u 8. saziv Hrvatskog sabora. Povjerenstvo je potvrdilo zastupnike u Saboru, koji su izabrani na izborima 23. studenoga.

12:40 - Nakon održanog govora, Željko Reiner preuzeo je mjesto predsjednika Hrvatskog Sabora, a potom je počeo izbor podpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

147 zastupnika od ukupnog broja zastupnika (151) glasalo je ZA prijedlog prema kojem se predsjednicom Povjerenstva imenuje Margareta Mađerić, a zamjenicom Gordana Sobol.

12:30 -'Hrvatski Sabor je ključna institucija za očuvanje identiteta Hrvatskotg naroda', kazao je Željko Reiner te dodao kako će, čim se stvore uvjeti, predložiti i založiti se da se Hrvatski Sabor ponovno zove Hrvatski državni sabor.

'Morat ćemo donositi teške odluke koje će biti na boljitak svima ako ih donosimo zajednički. Svi smo svjesni strukturnih rezova, ali to Hrvatskoj treba i nadam se da se strasti, koje su nastale prije izbora, mogu i moraju pretvoriti u našu snagu u zajedničkoj borbi za budućnost naših građana. Moramo građanima vratiti nadu i osmjeh na lica, ponos. To je naša obaveza i mi toga moramo biti svakog trenutka svjesni', rekao je Reiner u svojem govoru.

Tko je Željko Reiner: Pročitajte detalje bogatog životopisa

12:24 - Željko Reiner, novoizabrani predsjednik Hrvatskog Sabora, zahvalio se svima koji su glasali za njega kao i onima koji nisu glasali za njega.

'Oni koji su glasalil protiv pokazuju da nakon toliko stoljeća Hrvatska nije samo neovisna, već demokratska zemlja, gdje svi mogu isklazati svoja mišljenja čak i ako se ne slažu s stavovima većine', kazao je Reiner te dodao kako to mogu zahvaliti prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima onima koji su se borili za slobodnu Državu.

Zahvalio se i hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila ovo postignuće. 'Njihova smrt' nije bila uzaludna, parafrazirao je Reiner američkog predsjednika Abrahama Lincolna.

12:20 -  Većinom glasova za predsjednika osmog saziva Hrvatskog Sabora izabran je akademik Željko Reiner. 'Time je Hrvatski Sabor konstituiran', rekao je za kraj Leko.

Kandidat Domoljubne koalicije Željko Reiner dobio je 88 glasova ZA, 62 je bilo suzdržanih i jedan zastupnik glasao je protiv. Josip Leko, sad već bivši predsjednik Sabora, baš kao što je i najavio, glasovao je za Reinera.

12:15 - Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko javio se za riječ. Predstavio je lik i dijelo kandidata za predsjednika Hrvatskog Sabora te pozvao zastupnike Hravtskog Sabora da podrže ovaj prijedlog.

12:05 - Kao predsjednik sedmog saziva Hrvatskog sabora, Josip Leko pozdravio je sve prisutne, te na temelju članka 4. poslovnika Hrvatskog sabora kazao: 'Otvaram konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora'.

Čestitao je svima te posebno pozdravio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika RH, te Zorana Milanovića i nazočne članove vlade. Pozdravio je Tihomira Oreškovića, mandatara za sastavljanje nove vlade.

12:00 - Zastupnici su ušli u Hrvatski Sabor, a saborske klupe već su pune. Stigla je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Prije početka konstituirajuće sjednice Hrvatskog Sabora, mandatar Tihomir Orešković kazao je kako je u ovo trenutku iznimno bitno da Hrvatska ima stabilnu vladu. 

Točno u podne počela je konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

Sabor se, prema Poslovniku, konstituira izborom svoga predsjednika. Do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik. Na konstituirajućoj sjednici Sabor bira i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a može birati i potpredsjednike Sabora, tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora, te druga radna tijela.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Tekst prisege glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene