Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Konačni obračun u SDP-u: Peđa Grbin prelomio i iz stranke izbacio Davora Bernardića i još šestero članova

Kriza u SDP-u dosegnula je vrhunac. Održana je sjednica Predsjedništva na kojoj je odlučeno da se iz stranke izbacuje sedmero članova.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a odlučivalo se o sudbini 14 članova stranke koji su jučer odbili sudjelovati u glasanju o zaključcima Glavnog odbora sa subotnje sjednice te srušili kvorum.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Bez stranačke iskaznice, nakon Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, Rajka Ostojića i Marine Opačak Bilić ostali su sada i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko Vidović, Davorko Vidović, Vesna Nađ i Katica Glamuzina.

Premda se protivio izbacivanju kolega, odlukom Predsjedništva nije izbačen Domagoj Hajduković, ali je tijekom rasprave online objavio da se "ponosno isključuje iz stranke".

Peđa Grbin je nakon sjednice Predsjedništva kazao kako su izbačeni oni članovi koji su svojim izjavama nanijeli ogromnu štetu stranci, a ostali su dobili upozorenje. Najavio je i da će se rasformirati Klub zastupnika te oformiti novi, s preostalim članovima.

"SDP će i dalje zastupati politike koje su u samoj srži socijaldemokracije. Hrvatskoj je potrebna jaka stranka. SDP kao stranka nema sukoba. Sukob je postojao samo kod pojedinaca koji nisu mogli prihvatiti da su dio tima, već su se vodili svojim privatnim interesa", rekao je Grbin.

Odluke o isključenju i suspenziji donesene su s 14, odnosno 15 glasova od ukupno 17 članova Predsjedništva stranke. "Što se Hajdukovića tiče, da sam smatrao da treba biti izbačen, to bih sam i predložio. On će sam odlučiti o svojoj političkoj budućnosti", poručio je Grbin. 

"Ovo je bio ružan proces, u nekim trenucima je previše zamarao dio hrvatske javnosti, a drugi dio je previše zabavljao. Tome je došao kraj. Odluka Glavnog odbora pokazuje kako strankom treba upravljati. Stav je jedinstven. Što se tiče odluka o isključenju, bit će na prvoj redovnoj sjednici Glavnog odbora, još ne znam kad će biti", zaključio je.

Nakon što je izbačen iz SDP-a, Davor Bernardić kratko je napisao na Facebooku: "Oprosti im Bože, ne znaju što čine". 

Kako je došlo do izbacivanja

“Naših 14 kolegica i kolega odlučilo je ne provesti odluku koju je velikom većinom u subotu donio Glavni odbor stranke, najviše tijelo SDP-a, o čemu ću na sjednici obavijestiti Predsjedništvo", izjavio je jučer Peđa Grbin u središnjici stranke.

Glavni odbor u subotu je velikom većinom izglasao zaključke po kojima su "članovi SDP-a u predstavničkim tijelima i njihovi klubovi zastupnika dužni provoditi odluke tijela stranke". Usto, "neprovođenje tih odluka predstavlja kršenje prava i obveza članova i osnovu za primjenu stegovnih mjera. Zastupnici i vijećnici kojima je prestalo članstvo u SDP-u temeljem odluka tijela stranke ne mogu biti članovi Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru ni drugim predstavničkim tijelima, a za provedbu tih zaključaka zaduženo je Predsjedništvo SDP-a".

Pobunjenička ekipa - Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović - najavili su da će se i dalje držati zajedno i ostati kompaktni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene