Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negativan trend

Komadina: Dolazi do izumiranja Gorskog kotara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je danas da je opstojnost Gorskog kotara došla do kritične točke te da bi se 1. siječnja sljedeće godine, kada stupi na snagu Zakon o regionalnom razvoju i prestane primjena Zakona o brdsko-planinskom području, na tom području mogla dogoditi nova elementarna nepogoda.

O problemima, opstojnosti i razvoju Gorskog kotara, o depopulaciji, gospodarskoj stagnaciji, učincima nove zakonske regulative te o sanaciji šteta nakon nedavne elementarne nepogode razgovarali su danas na sastanku načelnici i gradonačelnici iz Gorskog kotara, predstavnici županije i javnih poduzeća.

Pročitajte i ovo Ulovljena divlja mačka - 3 Nevjerojatna priča Usred Gorskog kotara lutala je divlja mačka, sada je na sigurnom: "Vidim neku životinju kako leži na mojoj mački i kolje je za vrat" Slika nije dostupna Zima na najjače VIDEO - OKOVAN LEDOM: U Gorskom kotaru proglašena elementarna nepogoda

Prihvaćena je deklaracija o opstojnosti Gorskog kotara, koja će biti poslana Hrvatskome saboru i Vladi, a o njoj će raspravljati i vijećnici Županijske skupštine.

Zakon o regionalnom razvoju zamijenit će Zakon o područjima od posebne državne skrbi i Zakon o brdsko-planinskim područjima. Tim se zakonom rješava višegodišnji problem usporednog egzistiranja različitih kategorija slabije razvijenih područja i uvodi jedinstven sustav primjenjiv na cijelo područje Hrvatske.

'Gorski kotar je definitno došao do kritične točke svoje opstojnosti, doslovno dolazi do izumiranja Gorskog kotara nastavi li se ovako', ocijenio je Komadina nakon što su predstavljeni demografski, gospodarski i drugi podatci o tom području.

Istaknuo je da ukupne štete od elementarne nepogode procjenjuju na 180 milijuna eura, a nakon što prestane primjena Zakona o brdsko-planinskom području, Gorski kotar će kroz samoupravu izgubiti dodatnih 25 milijuna kuna.

Šteta u šumama Gorskog kotara 700 milijuna kuna!

Županija će za ublažavanje posljedica elementatne nepogode izdvojiti nekoliko milijuna kuna i za svaku stradalu voćku, njih oko 51.000, osigurat će novu sadnicu, rekao je župan.

Po analizi riječkog Ekonomskog fakulteta, stanovništvo Gorskog kotara poprima obilježja izumiruće populacije, prevladava starije stanovništvo, nepovoljna je obrazovna struktura, smanjuje se broj trgovačkih društava, ukupni prihodi i broj zaposlenih.

Po toj studiji, gubljenjem statusa brdsko-planinskog područja i stupanjem na snagu novog zakona Gorski kotar imat će negativne učinke, pa će ukupni negativni fiskalni učinak na lokalne jedinice biti 50,8 milijuna kuna, a prosječna potrošnja kućanstava smanjila bi se za 33 milijuna kuna na godinu.

Iako će lokalne jedinice osjetiti negativne posljedice gubljenja statusa brdsko-planinskog područja, ekonomisti smatraju da ni dosadašnje mjere nisu donijele nikave ekonomske i demografske učinke te da su se provodile samo fiskalne porezne mjere koje nisu pratile ostale mjere.

Gradonačelnici i načelnici Gorskog kotara smatraju da oko 22.000 Gorana zaslužuje budućnost i nadaju se da novi zakon neće biti prihvaćen jer bi to, smatraju, značilo trajnu elementarnu nepogodu.

U nastavku su iz Hrvatskih šuma izvijestili da je u Gorskom kotaru nedavno uništeno 1,1 milijun prostornih metara drvne mase, vrijedne 241 milijun kuna, od toga najviše u Čabru, čak 420.000 prostornih metara.

Odobreno je skupljanje srušenih drva po povoljnijoj cijeni od 104 kune za prostorni metar, a šume će se nastojati očistiti u roku od jedne godine.

Ukupna šteta na električnim instalacijama HEP-a je 84,4 milijuna kuna, a najveće su štete u Delnicama, Fužinama i Čabru.

Završena je nulta faza sanacije, što znači da su električni vodovi osposobljeni, a radi se na potpunoj sanciji, za što je u prvoj polovici godine planirano 49,8 milijuna kuna. Električna energija je vraćena u kućanstva, a u pogonu je još jedan agregat.

Štete na državnim cestama procjenjuju se na 300.000 kuna, a one na županijskim cestama na 3,2 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene