Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele dodatnu korist

Komadina o propalom referendumu u Lokvama: Mještani nisu protiv projekta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina kaže da Lokvarci nisu protiv projekta izgradnje akumulacijskog jezera Križ potok, već da žele od tog projekta imati neku dodatnu korist.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas da je projekt akumulacijskog jezera Križ potok u općini Lokve posve gotov i da izgradnja može početi te da mještani nisu protiv projekta, nego smatraju da trebaju imati neku dodatnu korist.

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 5 Najavili referendum Mještani Unija žele se odcijepiti, Miletić poručio: ''Istru i otoke veže i zajednička povijest'' Slika nije dostupna Jednoglasno! OŠTRA OSUDA ŽICE 'Ne postoji opravdanje da se ovako ljudi dijele'

Mještani smatraju da trebaju imati koristi jer daju dio kraja u kojem žive za opće i zajedničko dobro, naveo je Komadina dodavši da će na tom tragu razgovarati s nadležnima u Hrvatskim vodama.

>> Referendum u Lokvama ponovno nije prošao!

Referendum na kojem su se mještani izjašnjavali jesu li za ili protiv gradnje akumulacijskog jezera za opskrbu Gorskog kotara vodom Križ potok, nije uspio jer je na njega jučer izašlo samo 37,8 posto mještana s popisa birača u općini Lokve. Općinsko vijeće raspisalo je referendum nakon što je dio mještana negodovao, smatrajući da taj projekt Lokvama ne donosi nikakve koristi. U Lokvama traže da se općini omogući naplata godišnje komunalne naknade za Križ potok, da se u poduzeću koje će njime upravljati zaposli dio Lokvaraca te općini osigura dio prihoda od prodane vode.

Komadina je na redovnoj konferenciji za novinare ocijenio da je Križ potok strateški projekt, vezan uz goranski vodovod. Rekao je da je vodovod u završnoj fazi, a da će se voda privremeno uzimati iz Lokvarskog jezera, koje je primarno akumulacijsko jezero za proizvodnju električne energije. Prava akumulacija za trajno napajanje goranskog vodovoda bila bi akumulacija Križ potok.

Istaknuo da posve razumije Lokvarce i smatra da su u pravu, jer im je puno toga oduzeto ili nametnuto, a da od toga nemaju velike koristi. Podsjetio je da su Lokve, kao i Fužine izgubile sudski spor s HEP-om te da su mu dužni vratiti dio naplaćene komunalne naknade, što će, smatra, te lokalne jedinice dovesti u bankrot. Od HEP-a očekuje razumno ponašanje i otplatni plan, kojim se neće uništiti lokalni proračuni.

Komadina očekuje da će županijski prostorni plan biti prihvaćen na prvoj jesenskoj sjednici županijske skupštine te da bi strategija prostornog uređenje Hrvatske, koja je preduvjet za konačnu suglasnost na županijski prostorni plan, trebala biti donesena do ljeta.

Istaknuo je da se prostorni plan radi po novoj metodologiji koja uključuje stratešku procjenu utjecaja na okoliš te da tu ima dosta problema, budući da je oko 80 posto županije pod zaštićenim ekološkim pojasom. Dodao je da se za vjetroelektrane sada mora raditi procjena utjecaja na prirodu te da se, ako tu počne konzervativno tumačenje, u županiji neće moći napraviti ni jedan vjetropark.

Župan je još govorio o izgradnji pristupne ceste do budućeg centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Podsjetio je da je cesta bila spremna za gradnju, da je prekategorizirana u državnu cestu, a investitor postale Hrvatske ceste. Raspisan je natječaj, ali se žalila tvrtka GP Krk i srušila natječaj, pa zbog toga cesta stoji, rekao je Komadina ističući da je od nadležnih tražio da se taj projekt ubrza i što prije završi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene