Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg i led

Šteta u šumama Gorskog kotara 700 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HEP-u su procijenili da je šteta na elektro-mreži veća od pedeset milijuna kuna. Tražit će se i pomoć Europske unije.

Šteta koju je uzrokovao led diljem Gorskog kotara broji se u desecima milijuna kuna, dok gubici u šumama iznose čak 700 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima

Nikica Briški jedan je od tridesetak radnika pilane u Malom Lugu kod Delnica koji zbog nestanka struje već drugi tjedan rade ručno. 'Vjerojatno bi žagali, u pilani se žaga, a to radimo sad kad je vrijeme takvo da se iskoristi dok nemamo struje za gater i za brentu', rekao je Nikica.

U pilani u kojoj je direktor Darijo Kovač već 15 dana radi se ručno jer električne energije nema. Unatoč redovitom dolasku radnika na posao, Kovač kaže da će poslovni gubici zbog štete biti veliki. 'Bit će gubici sigurno oko 400 tisuća kuna jer se gube i kupci', dodaje Kovač.

Nesreća u Oštarijama: Jedna osoba poginula, drugoj amputirana noga

Iako su struju dobili prije sedam dana, vlasnik jedne male pilane Eduard Cenčić kaže kako se štete još zbrajaju. 'Ja imam podzemni vod od glavne trafostanice do ovdje, tako da ja praktički nisam trebao imati problema, međutim, oni glavni vodovi su svi bili pokidani i nije bilo mogućnosti', ističe.

Štete su pretrpile i šume, gdje je iz korijena izvaljeno tisuće bukava te još više njih prelomljeno na pola. Revirnik šumarije Gerovo Krešimir Janeš rekao je kako teška srca gleda golemu štetu. 'Ovo je strašno, vidite oko nas kako to izgleda, izvaljena stabla, ovo je potpuno puklo. Ta stabla moramo sad sva rješavati, a pogledajte koliko je to i opasno, to će biti strašan posao', dodaje.

Voditelj Uprave šuma podružnice Delnice Srećko Petranović ističe kako se radi o velikoj financijskoj vrijednosti.'Radi se o negdje oko 700 milijuna kuna tako da vidjet ćemo što će od svega toga ostati', rekao je Petranović.

Vodostaj u Sisku i okolici stagnira, evakuirana najugroženija područja

U nadležnom Ministarstvu namjeravaju se obratiti Europskoj uniji za pomoć. Pomoćnik ministra poljoprivrede za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Domagoj Križaj najavio je da će se u Ministarstvu obratiti Europskoj uniji za pomoć. 'Takav je plan ukoliko se ukoliko postoje sredstva koja se mogu za to iskoristiti naravno da to trebamo napraviti', rekao je.

Djelatnici HEP-a u Gorskome će kotaru ostati još danima kako bi električnu energiju doveli i do najmanjih zaseoka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene