Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, primila je izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina, koje ju je upoznalo sa svojim viđenjem položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, posebice na područjima obuhvaćenim mirnom reintegracijom.

Galerija


Izaslanstvo je izrazilo zabrinutost zbog, prema njihovu mišljenju, rasta govora mržnje i izraza netolerancije prema Srbima kao i zbog nepotpune provedbe zakona kojima se reguliraju prava nacionalnih manjina.

Vezani članci Predsjednica na Osječkom proljetnom sajmu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Predsjednica na sajmu dobila - papuče: "Koliko su otporne na pse? Jer moja Kika... Znate, stalno moram kupovati šlape" Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Predsjednica: "Nisam pogriješila kada sam pregled obavila u privatnoj poliklinici"

Predsjednica Republike izrazila je uvjerenje kako pojedini problemi proizlaze iz nepovoljnog gospodarsko-demografskog stanja na područjima nekadašnje mirne reintegracije, koji pogađaju sve stanovnike i koje treba rješavati suradnjom lokanih i državnih vlasti. Ponovno je istaknula uvjerenje o važnosti trajne izgradnje kulture dijaloga i pune društvene integracije nacionalnih manjina.

Budući da neriješena pitanja iz nedavne prošlosti još opterećuju suživot, potrebno je istražiti sve ratne zločine, za koje nema zastare ni abolicije, pri čemu ne smije biti kolektivne stigmatizacije jer je odgovornost uvijek osobna. Ujedno je za ukupan napredak suživota od najveće važnosti nastavak međudržavnog dijaloga između Hrvatske i Srbije, posebice zajednički rad na rješavanju problema nalaženja svih nestalih osoba.

Zajedničko vijeće općina je tijelo koje usklađuje interese srpske etničke zajednice u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu na području Osječko-baranjske i Vukovarsko–srijemske županije. Glavna zadaća VIjeća je promovirati interese srpske nacionalne manjine na tim područjima, davati prijdloge i inicijative prema institucijama vlasti i surađivati s njima.