Inicijativa Narod odlučuje predala je Saboru zahtjev za raspisivanje referenduma kojim žele promjenu izbornog sustava, među ostalim smanjivanje broja zastupnika te ukidanje nekih prava zastupnicima nacionalnih manjina.

Galerija


Prije dolaska u Sabor brojni članovi inicijative okupili su se u povorku ispred kule Lotrščak točno u podne te uputili prema Markovu trgu. Mnogi od njih bili su obučeni u narodne nošnje, "oboružani" zastavama i balonima. Nosili su prazne kutije, simbolično, no ispred Sabora dočekalo ih je 38 punih potpisa. 

Vezani članci Luka Mlinarić (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) GI Narod odlučuje: "Referendum ima dovoljno potpisa, ali ova ga vlast želi zaustaviti" Skupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Inicijativa Narod odlučuje: "Imamo dokaz da je Povjerenstvo ministra Kuščevića uništilo kontrolne liste"

Inicijativa je objavila i nove, veće brojke prikupljenih potpisa građana: 405.352 prikupljena potpisa građana za prvo pitanje te 407.469 potpisa za drugo.

"Danas smo ovdje jer ne odustajemo od Hrvatske, od zemlje za koju su hrvatski branitelji davali svoje živote i zdravlje. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u kojoj ljudi mogu živjeti od poštenog rada. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u koju će se vraćati Hrvati koji danas žive izvan domovine", rekli su pred zgradom Sabora.

Organizacijski odbor inicijative "Narod odlučuje" potom je predao potpise za referenum u Saboru, no nije ih dočekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Ovo je prvi puta da ovakvu inicijativu građana nije primio predsjednik Sabora nego tajnik što dovoljno govori", rekla je Natalija Kanački članica Inicijative.

Očekuju da će referendum biti raspisan te da će Vladi biti dovoljno dva tjedna da provjeri potpise koliko je njima bilo potrebno da ih prikupe.

Sanja Bilać također iz "Naroda odlučuje", odgovarajući na pitanje smanjivanja prava nacionalnih manjina, odnosno zahtjevu da ne mogu glasati i povjerenju Vladi, rekla je da je "Milorad Pupovac predstavnik samo 14 posto Srba u Hrvatskoj".

Iz Inicijative ne žele otkriti tko je sve donacijma financirao prikupljanje potpisa. Pozvali su se na zaštitu podataka, odnosno da moraju pitati donatore žele li da se njihova imena objave.

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: 'Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva."

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: "Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: 'Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.'"

Nakon provjere potpisa i ako se utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, odluku o raspisivanju referenduma donosi Sabor.