Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predali potpise za referendum

U GI "Narod odlučuje" ljuti zbog tretmana: "Ovo je prvi put da ovakvu inicijativu nije primio predsjednik Sabora, nego tajnik"

Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell)
Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell) Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell) Foto: Pixell Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell) Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell) Foto: Pixell Zvonimir Troskot, predstavnik inicijative Narod odlučuje (Printscreen Facebook) Zvonimir Troskot, predstavnik inicijative Narod odlučuje (Printscreen Facebook) +0 Inicijativa Narod odlučuje traži referendum (Foto: Pixell) Galerija 1/4 >>
Inicijativa Narod odlučuje predala je Saboru zahtjev za raspisivanje referenduma kojim žele promjenu izbornog sustava, među ostalim smanjivanje broja zastupnika te ukidanje nekih prava zastupnicima nacionalnih manjina.

Prije dolaska u Sabor brojni članovi inicijative okupili su se u povorku ispred kule Lotrščak točno u podne te uputili prema Markovu trgu. Mnogi od njih bili su obučeni u narodne nošnje, "oboružani" zastavama i balonima. Nosili su prazne kutije, simbolično, no ispred Sabora dočekalo ih je 38 punih potpisa. 

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Slika nije dostupna ''varaju i lažu'' "Narod odlučuje" traži da Ustavni sud ispita jesu li ispunili uvjete za referendum

Inicijativa je objavila i nove, veće brojke prikupljenih potpisa građana: 405.352 prikupljena potpisa građana za prvo pitanje te 407.469 potpisa za drugo.

"Danas smo ovdje jer ne odustajemo od Hrvatske, od zemlje za koju su hrvatski branitelji davali svoje živote i zdravlje. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u kojoj ljudi mogu živjeti od poštenog rada. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u koju će se vraćati Hrvati koji danas žive izvan domovine", rekli su pred zgradom Sabora.

Organizacijski odbor inicijative "Narod odlučuje" potom je predao potpise za referenum u Saboru, no nije ih dočekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Ovo je prvi puta da ovakvu inicijativu građana nije primio predsjednik Sabora nego tajnik što dovoljno govori", rekla je Natalija Kanački članica Inicijative.

Očekuju da će referendum biti raspisan te da će Vladi biti dovoljno dva tjedna da provjeri potpise koliko je njima bilo potrebno da ih prikupe.

Sanja Bilać također iz "Naroda odlučuje", odgovarajući na pitanje smanjivanja prava nacionalnih manjina, odnosno zahtjevu da ne mogu glasati i povjerenju Vladi, rekla je da je "Milorad Pupovac predstavnik samo 14 posto Srba u Hrvatskoj".

Iz Inicijative ne žele otkriti tko je sve donacijma financirao prikupljanje potpisa. Pozvali su se na zaštitu podataka, odnosno da moraju pitati donatore žele li da se njihova imena objave.

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: 'Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva."

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: "Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: 'Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.'"

Nakon provjere potpisa i ako se utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, odluku o raspisivanju referenduma donosi Sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene