Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požarišta u Istri

Predsjednica s vatrogascima: 'Oslanjamo prije svega na vlastite snage'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je u subotu poslijepodne istarske vatrogasce koji se od četvrtka bore protiv vatrene stihije na području Plominske gore te između Kršana i Kožljaka.

Zahvalivši vatrogascima na velikom trudu i zalaganju, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je u toj borbi protiv vatrene stihije najvažnije sačuvati ljudske živote, a po mogućnosti i imovinu. "Koliko god su ovi vremenski uvjeti dobri za turističku sezonu, toliko je velika opasnost od požara", kazala je hrvatska predsjednica.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako požari koji su se do sada dogodili ukazuju upravo na integriranje sustava domovinske sigurnosti odnosno da se, kako je rekla "oslanjamo prije svega na vlastite snage i da u svemu sudjeluju i sami građani ranim dojavama i sudjelovanjem u prevenciji požara".

"Za sada su nam dovoljne naše vlastite snage i mogućnosti. Vojska je bila na terenu na Pelješcu, tu su i naši kanaderi ali vjerujem u regionalnu suradnju, bude li potrebno, odnosno u mogućnost da i susjedne zemlje priskoče u pomoć", poručila je predsjednica izrazivši nadu kako za to neće biti potrebe. Stoga je pozvala građane da budu na oprezu, s obzirom na to da je, kako je rekla, "većina požara podmetnuta ili su izbili zbog vremenskih neprilika i upravo iz tog razloga od iznimne je važnosti oprez i rana dojava".

MORH: Osam aviona i 20 vojnika sudjeluje u gašenju četiri požara

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac izvijestio je predsjednicu o stanju na terenu istaknuvši da su oba požara od jutros pod nadzorom te da je požar na području Plominske gore progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja dok je u požaru između Kršana i Kožljaka izgorjelo više od 60 hektara trave i niskog raslinja.

"Vjetar predstavlja velik problem, no do kraja dana situacija će biti pod kontrolom", zaključio je Kozlevac dodavši kako je u Istri danas izbilo deset požara.

"U Istri u prosjeku 90 posto požara gasimo sami, a u preostalih deset posto u pomoć stižu zračne snage. Imamo dobar, razvijen sustav, sedam vatrogasnih postrojbi s 230 vatrogasaca te 34 DVD-a s 1040 osposobljenih i dobro opremljenih vatrogasaca", poručio je Dino Kozlevac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene