Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alternativni pravci

Morate hitno do mora? Ovo su jedina dva pravca kojima s kontinenta možete u Dalmaciju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ivana Nobilo/Cropix
Dva su moguća alternativna pravca kojima se iz Dalmacije može na kontinent i obrnuto, no u HAK-u upozoravaju kako je i na tim dionicama snijeg, ceste su loše, a i put traje znatno dulje, pa se možda više isplati čekati normalizaciju na hrvatskim autocestama.

Ne idite na put ako baš nije prijeka potreba, apeliraju iz MUP-a i HAK-a od jučer poslijepodne.

Dalmacija je i danas odsječena od ostatka zemlje, HAK javlja da zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju trenutačno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

Najproblematičnije je, kako doznajemo u HAK-u, oko Posedarja, gdje se na autocesti stvorio led. 

Pročitajte i ovo Snijeg na autocestama - 6 Kaos zbog nevremena FOTO Potpuna blokada: Autoceste zatrpane snijegom, pogledajte što su jutros snimile kamere HAK-a

Pročitajte i ovo Zatvorene ceste zbog snijega stanje se ne smiruje "Sve interventne službe na terenu": Navala na prihvatne centre, u Gračacu više od 80 putnika

Ipak, dva su moguća pravca preko kojih s kontinenta možete u Dalmaciju i obrnuto. Oba vode preko BiH.

No u HAK-u savjetuju da se ti pravci koriste u samo krajnjoj nuždi. Poručuju kako i tamo ima snijega, ceste su loše, put će trajati dugo, pa se možda ipak više isplati čekati da se stanje na hrvatskim prometnicama normalizira, za što se u HAK-u nadaju da će se dogoditi uskoro. 

Prvi pravac je Knin - Strmica - Grahovo - Drvar - Martin Brod - Bihač pa povratak u Hrvatsku na Plitvička jezera.

Drugi mogući izlaz iz Hrvatkse prema BiH je preko Livna na Mrkonjić Grad, zatim nazad u Hrvatsku preko Banje Luke.

Stanje na cestama u BiH

Bosanskohercegovački automotoklub (BIHAMK) kaže kako je zbog ugaženog snijega otežan promet na svim dionicama preko planinskih prijevoja.

"Izdvajamo puteve: Sarajevo - Foča (Rogoj), Priluka - Glamoč - Mlinište - Ključ, Turbe Karanovac, Travnik - Donji Vakuf (Komar), Prozor - Gornji Vakuf / Uskoplje (Makljen), Bugojno - Kupres (Koprivnica), Olovo - Kladanj (Karaula), Srednje - Olovo (Nišići) Bosanski Petrovac - Drvar (Oštrelj), Bosanski Petrovac - Ključ (Lanište),Tuzla - Bijeljina (Banj Brdo), Gacko - Tjentište, kao i šire područje Romanije.

Na dionicama preko prijevoja neophodno je korištenje lanaca za teretna vozila. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira snježne nanose. Na dionici Posušje - Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg, koji i dalje pada, te jak vjetar znatno otežavaju njihov rad", navode.

Upozoravaju kako su učestali i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja te srušenih stabala.

"Apeliramo na vozače da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na putu, uz obavezno poštovanje prometnih propisa.

Zbog sanacijskih radova na magistralnom putu Jablanica - Mostar (kod restorana ''Zdrava voda'') prometuje se naizmjenično, jednim trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tijekom dana prometuje se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica", dodaju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene