Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV na terenu

Kako snježni nanosi od dva metra izgledaju iz ralice: "To je jednostavno nemoguće probiti"

Aktualno Galerija Pogled iz ralice na snijegom zatrpanu cestu - 2 Pogled iz ralice na snijegom zatrpanu cestu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 4 Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 4 Foto: Robert Fajt/Cropix Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 5 Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 5 Foto: Robert Fajt/Cropix Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 2 Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 2 Foto: Robert Fajt/Cropix +8 Kolona automobila pod policijskom pratnjom kreće se od Gospića prema Gračacu - 1 Galerija 1/13 >>
Konvoj osobnih vozila krenuo je malo prije 11 sati, ali je zbog pogoršanja vremenskih uvjeta opet zaustavljen. Nešto prije 16 sati pušten je uz pomoć policije. Cesta je otvorena u smjeru juga, samo za automobile.

Pušten je konvoj zaostalih vozila u smjeru juga na dionici Sv. Rok - Posedarje, doznajemo iz HAC-a nešto prije 16 sati. Vjetar se smirio pa je konvoj pušten uz pomoć policije. Dionica je otvorena za osobna vozila, u HAC-u se nadaju da vjetar neće više jačati.

Očekuje se i otvaranje autoceste u smjeru unutrašnjosti, prema sjeveru. U tijeku je čišćenje autoceste. "Prvo moramo osigurati uvjete jer su zapusi zbog orkanske bude ponegdje visoki i do tri metra", poručuju iz HAC-a.

Ranije je obustavljeno formiranje konvoja zbog pogoršanja vremenskih uvjeta.

"Nakon propuštenog određenog broja osobnih vozila s autoceste A1 iz smjera Like prema Dalmaciji preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (DC50 i DC27), a uslijed pogoršanja vremenskih uvjeta koji znatno utječu na sigurnost cestovnog prometa, privremeno se obustavlja formiranje konvoja", zadnja je informacija HAK-a.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, uspjelo je proći 250 vozila.

Vijest o formiranju konvoja pojavila se malo prije 11 sati. Konvoj se kretao od autoceste A1 čvor Sveti Rok - DC50 prema Gračacu - DC27 prema Zatonu Obrovačkom.

Prometni kolaps koji je počeo jučer poslijepodne, kada je nevrijeme presjeklo sve puteve prema Dalmaciji, nastavlja se i danas.

Situaciju cijeli dan prati reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič. Za Vijesti u 14 javio se iz ralice koja se probija od Zatona Obrovačkog prema Gračacu. Uvjeti na cesti su ekstremni, a nanosi snijega metar, možda čak i dva. Velike probleme stvara i jak vjetar. Vozač ralice Boris Bogetić ispričao je kako se vrijeme ipak polako popravlja.

"Nadamo se da će se do večeras ovo malo smiriti. Noćas i jutros je bilo stvarno ekstremno. Nije se moglo ni voziti ni vidjeti", rekao je. Odgovorio je i nervoznim vozačima koji tvrde da ne mogu vjerovati da se snijeg ne može očistiti. 

"Prva stvar, oni koji kreću na put neka imaju zimske gume. A ovo sve ostalo, vidite i sami. To je jednostavno nemoguće probiti, nemoguće je napraviti više od ovoga. Zapuh je toliko jak, toliki su nanosi da budu tri-četiri metra preko ceste, ali jednostavno se ne da proći. Ali, evo, uspjeli smo to noćas i jutros to pomalo očistiti", dodao je.

HAK: "I dalje nema cestovnih pravaca prema Dalmaciji" 

"Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju trenutačno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto", piše HAK.

"Snijeg i jaki udari bure. Kolona na cesti kod Zatona Obrovačkog. Neki stoje satima", napisao je Jurič na Twitteru.

 

HGSS: "Pomagali smo putnicima iz vozila kod tunela Sveti Rok" 

HGSS je noćas imao pune ruke posla. 

"Noćas su naši timovi iz HGSS stanice Zadar pomagali putnicima iz vozila kod tunela Sveti Rok i kod Modrića. Na terenu su bili i naši timovi iz Šibenika, a splitski timovi su dežurali u Kninu. Tim iz Gospića je prebacio rano jutros pacijenta iz Karlobaga na dijalizu u OB Gospić", javili su.

MUP: Stanje po županijama

Za putnike koji su zbog uvjeta zapeli u prometu organizirano je nekoliko prihvatnih centara:

  • GRAČAC, Kulturno informativni centar, Nikole Tesle 37 (kod mosta u Gračacu). Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bit će otvoreni tijekom noći.
  • GRAČAC, Srednja škola, Školska 8
  • OBROVAC, Ivane Brlić Mažuranić 4 (kontakt osoba Dražen Breulj, 098 973 1350)
  • GOSPIĆ, Miroslava Kraljevića 19 (prostor Gradske sportske dvorane)
  • KNIN, u prostorijama Studentskog doma

Dodaju kako informacije o prihvatu i lokacijama putnici mogu dobiti na broju 112.

Objavili su i stanje po županijama. Detaljne informacije čitajte OVDJE.
 

 

Novi nanosi i zapusi snijega

Prognostičari još neko vrijeme najavljuju vremenske nepogode.

"U unutrašnjosti oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska, a na krajnjem jugu umjereno do jako jugo", navode.

DHMZ piše kako ciklona polako posustaje, ali obilan snijeg, zapusi i bura i dalje stvaraju probleme. Objavili su i tablicu s visinama snijega. Trenutačno ga je najviše na Zavižanu, 91 centimetar, dok je najviše novog snijega napadalo u Gospiću, novih 47 cm. 

Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 °C na jugu.

Pročitajte i ovo Zatvorene ceste zbog snijega stanje se ne smiruje "Sve interventne službe na terenu": Navala na prihvatne centre, u Gračacu više od 80 putnika

Pročitajte i ovo Snowboard zabava - 4 Sportska uživancija Snježni dan razveselio je ljubitelje adrenalina: "Pala sam nekoliko puta. Boli, ali dobro je"

Za riječku regiju izdano je crveno upozorenje, dok je većina obale u narančastom ili žutom.

Pogled iz ralice na snijegom zatrpanu cestu - 2 Crveni meteoalarm Foto: DHMZ

Iako su službe upozoravale da se ne kreće na put, mnogi nisu poslušali. HGSS je sinoć spašavao one koji su ostali zatrpani snijegom na prometnicama, kamere HAK-a bilježile su aute zarobljene na autocestama, a Ravnateljstvo civilne zaštite otvorilo je više prihvatnih centara za putnike kojima put zbog nevremena nije dopušten.

U Gospiću je to prostor Gradske sportske dvorane, a u Obrovcu - Dječji vrtić.

Nevrijeme odnijelo i jednu žrtvu

Nevrijeme je odnijelo i jednu žrtvu. U prevrtanju autobusa albanskih registracijskih oznaka u subotu kod Brinja smrtno je stradao 41-godišnji državljanin Albanije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene