Obavijesti Video Pretražite Navigacija
More prodrlo u brod

Kod Žirja spašena tri ribara, brod potonuo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri ribara koji su jutros zbog prodora mora morali napustiti svoj ribarski brod koji je potom potonuo, spašena su nešto prije podneva.

Pronađeni su 13,5 nautičkih milja jugozapadno od otoka Žirje, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić Traganje se nastavlja Novi detalji havarije na Jadranu: "Trebalo je tek 10 minuta da krmom potone u more" Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) 7 najvažnijih stvari Što sve dosad znamo o havariji Bourbon Rhodea te velikoj potrazi za nestalim pomorcima

Spašeni su, neozlijeđeni, zapovjednik Kažo Šango (41), upravitelj stroja Klaudijo Šango (38) i član posade Ivica Grbić (30).

>> Doživjeli brodolom, pa odlučili ostati na otoku 6 mjeseci

Informaciju o prodoru mora u ribaricu 'Tramuntana' koju su na spasilačkoj splavi napustila tri člana posade, oko šest nautičkih milja južno od Blitvenice, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje života na moru zaprimila je oko 9,30 sati preko Obalne radio postaje Split.

U akciju traganja i spašavanja uključeni su spasilački brod 'Šibenik' Lučke kapetanije Šibenik i plovilo Pomorske policije Šibenik. U međuvremenu su ribari potvrdili da je ribarica potpuno potonula, a oni se nalaze udaljeni desetak metara od pozicije potonuća.

U akciju su bili uključeni i Županijski centar 112 Šibenik, Obalna straža i Hrvatska ratna mornarica koja je na zahtjev Središnjice stavila u pripravnost zrakoplov.

S obzirom da su ribari dali pogrešnu poziciju Središnjica je koordinirala spasilačke brodice i ostale brodove u plovidbi, ali bez uspjeha te je od brodolomaca zatražila da ispale signalnu raketu.

Kako ni to nije pomoglo u potrazi, Središnjici su mobitelom javili da je pored njih prošao trgovački brod, nakon čega ih je Središnjica locirala pomoću Sustava automatske identifikacije brodova (AIS sustav).

Neozlijeđene brodolomce u 11.40 sati oko 13,5 nautičkih milja jugozapadno od otoka Žirje pronašli brod kapetanije i policije i to 11 nautičkih milja jugozapadno od javljene pozicije te ih prevezli u Šibenik.

Potonula ribarica 'Tramontana', dužine 25,4 metra, u vlasništvu je obrta 'Kažimir' iz Zadra. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene