Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koalicija HSS, HSLS i PGS predstavila gospodarski program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija HSS, HSLS i PGS danas je održala gospodarski forum pod nazivom "Budimo svoji".

Na forumu je predstavila svoj gospodarski program za predstojeće parlamentarne izbore koji uključuje decentralizaciju države, ravnomjeran razvoj, dovršetak privatizacije, zaustavljanje rasprodaje prirodnih bogatstava, bolju iskoristivost izvora energije i stvaranje prepoznatljivih hrvatskih izvoznih proizvoda.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV

Predsjednica HSLS-a, Đurđa Adlešić, rekla je da je je program koalicije pitanje očuvanja Hrvatske i njenog identiteta. 

Koalicija nije ponudila svog kandidata za premijera zato što je za njih "predsjednik Vlade samo prvi među jednakima i poručila da će upravo ta koalicija imati najmlađe i najsposobnije ministre u novoj vladi Republike Hrvatske".

Istaknula je da je prioritet koalicije postizanje standarda kakvog imaju najrazvijenije zemlje EU, da se sada gospodarski problemi ne mogu više stavljati u drugi plan. 

Adlešić je rekla kako reforme moraju početi od same Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja javnosti šalje neprihvatljivu poruku - podržavamo sukob interesa, monopol i nerad -
jer je njezin prvi čovjek (Nadan Vidošević) u sukobu interesa i
istovremeno predsjednik uprave jedne tvrtke.

Istaknula je da Hrvatska nema svoj izvozni prozvod, a za Vegetu je rekla da je naš izvozni brand, jer je napravljena od strane sirovine, a Hrvatska nema sirovine jer država nije stvorila adekvatne uvjete iako imamo milijun i osamsto tisuća obradivog zemljišta, od toga 20 posto neiskorišteno.

"Rasprodali smo banke, telekomunikacije, medije i infrastrukturu - no, ako se sada trgnemo nije prekasno da spasimo ono što će nam omogućiti suverenost i kontrolu nad vlastitom državom jer u svojim rukama još uvijek držimo energetiku, prirodne izvore, prometnu infrastrukturu", poručila je Adlešić.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako je uvjeren da će stvoriti uvjete za realizaciju programa bez dodatnog guranja u džep građana, a ti će programi svoriti pretpostavke za ubrzani razvoj. 

Pokretači gospodarskog rasta su poljoprivreda,
prehrambeno-prerađivačka industrija i turizam, a poljoprivreda je najdinamičnije područje u kojem se stvara nova vrijednost. 

"Ako nećemo stvarati onda ćemo se zaduživati i trošiti tuđe, a tko troši tuđe taj prodaje sebe. Nisam za to da trošimo tuđe, ja sam za to da stvaramo i onda trošimo svoje, a to je onda uvjet da budemo i postanemo - ono što je slogan današnjeg foruma - "Budimo svoji", poručio je Friščić.

Fiskalnu i poreznu politiku predstavio je Damir Novotny ističući kako buduća vlada mora radikalno promijeniti ekonomski model i definirati potpuno nove proaktivne agrarne, industrijske i regionalne politike. 

Reformama poreznog sustava moraju se osigurati povećavanje izvornih poreznih prihoda kroz uvođenje imovinskih poreza na neaktivnu i špekulativnu imovinu, snižavanje poreznog opterećenja individualnih i korporativnih dohodaka radi ubrzanja gospodarskog rasta, stvaranje pretpostavki za smanjenje privatne potrošnje i poticanje ulaganja u industrijsku imovinu kroz povećavanje posebnih poreza na luksuzna dobra, rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene