Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potražili smo odgovore

ČUDNE KLIMATSKE PROMJENE Osjećamo da je pretoplo... provjerili smo što se događa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlučili smo provjeriti što nam se događa s klimom. Odgovore smo potražili u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Zima je godišnje doba rezervirano za niske temperature i snijeg. Posljednjih nekoliko dana prati nas teška južina koja mnogima zadaje glavobolje, a duž Jadrana olujno jugo prouzrokovao je goleme štete. Iz dana u dan prate nas bura, južina, snijeg, sunce i kiša. Nekoliko se puta oglasio i Meteoalarm koji je izdao narančasto upozorenje, najprije za dijelove Istre i južne Dalmacije, a potom i za cijeli Jadran.

Pročitajte i ovo Ilustracija, automobil Hladne noći Dio zemlje probudio se u minusima: U brojnim regijama upaljen meteoalarm, HAK izdao upozorenje Moguća grmljavinska nevremena, DHMZ upalio upozorenja promjenjivo vrijeme Moguća su grmljavinska nevremena, DHMZ upalio upozorenja: "Budite na oprezu"

Odlučili smo provjeriti što nam se događa s klimom. Odgovore smo potražili u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

'Siječanj 2015. bio je topliji od siječnja 2016. u kontinentalnom dijelu Hrvatske te na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana (slike 1 i 3) dok su oborinske prilike u 2015. i 2016. godini bile vrlo slične (slike 2 i 4), izuzevši dio sjevernog i južnog Jadrana', rekli su nam iz DHMZ-a.

Napominju i kako je sinoptička situacija tijekom prosinca 2015. i siječnja 2016., ali i prošlih mjeseci, uvelike je odstupala od uobičajene za hladni dio godine u našem dijelu Europe.

'Jedan od razloga, na globalnoj skali, je sigurno utjecaj El Niña, koji je jako izražen u posljednjim mjesecima. Lokalno gledano, tj. na području Europe, prevladavajući je utjecaj na vrijeme u našim područjima imalo polje povišenog tlaka zraka koje se od središnjeg dijela Atlantskog oceana pružalo preko Sredozemlja na kontinent', napominju iz DHMZ-a.

Najviša izmjerena temperatura zraka u siječnju do sada iznosila je 21,4 °C. Ova temperatura izmjerena je na 3 postaje u dvije različite godine: u Sisku 7. 1. 2001., a u Pazinu i Šibeniku 31. 1. 1989. Najniža temperatura zraka do sada izmjerena u siječnju je -34,6 °C, u Gračacu 13. 1. 2003. godine, a to je ujedno i najniža izmjerena temperatura u Hrvatskoj do sada. DHMZ Na klimatske promjene uvelike utječe i koncentracija stakleničkih plinova zbog ljudskih emisija stakleničkih plinova. Kažu kako je ovo polje povišenog tlaka zraka 'uobičajena "ljetna" situacija s djelovanjem tzv. Azorske anticiklone'.

'Ciklone su se uglavnom premještale i zadržavale iznad sjevernih predjela Starog kontinenta. U takvim je okolnostima u naše krajeve uglavnom pritjecao topao zrak s jugozapada i juga. Pritom je samo povremeno bilo hladnijih prodora sa sjevera i sjeverozapada. Jedan od njih dogodio se npr. u dane iza Nove godine (od 2. do 8.1.) pri čemu je, za sada, to bilo jedino razdoblje ove zime sa snijegom u većini kopnenih područja', rekli su nam u DHMZ-u.

Iako je teško prognozirati što će se događati u narednih nekoliko mjeseci napominju kako će nastavak veljače pa i ožujak biti, vrlo vjerojatno, u cjelini i dalje topliji nego što je uobičajeno u referentnom tridesetogodišnjem razdoblju 1981.-2010.

‘Što se tiče sljedećih mjeseci, prema prognostičkim izračunima, postoje naznake kako bi i oni mogli biti slični, odnosno kako će se nastaviti iznadprosječna toplina i u proljetnim mjesecima, ali uz ipak prilično veću nepouzdanost u prognozi nego za prva dva mjeseca’, kažu iz DHMZ-a.

Usporedba temperaturnih anomalija za siječanj 2015. i siječanj 2016.

Analiza temperaturnih anomalija za siječanj 2015. godine pokazuje da su u Hrvatskoj srednje mjesečne temperature zraka bile iznad višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 0.9°C (Hvar) do 4.5°C (Varaždin).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za siječanj 2015. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (Zavižan te dio srednjeg i južnog Jadrana), toplo (dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana) i vrlo toplo (preostali dio Hrvatske).

 

Srednja mjesečna temperatura zraka za siječanj 2016. u cijeloj Hrvatskoj bila je iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) na što ukazuje pozitivan predznak temperaturnih anomalija. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1.1°C (Dubrovnik) do 3.3°C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za siječanj 2016. godine opisane su dominantnom kategorijom toplo dok je šire područje Daruvara svrstano u kategoriju normalno.

Usporedba količina oborine za siječanj 2015. i siječanj 2016.

Analize količina oborine za siječanj 2015. Kao i za siječanj 2016. godine pokazuju da su količine oborine bile na većem broju analiziranih postaja iznad višegodišnjeg prosjeka.

Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za siječanj 2015. godine nalaze u rasponu od 55% višegodišnjeg prosjeka u Malom Lošinju (48.1 mm) do 206% tog prosjeka u Daruvaru (113.4 mm).

Analiza količina oborine za siječanj 2016. godine pokazuje da se količine oborine u usporedbi s višegodišnjim prosjekom nalaze u rasponu od 30% višegodišnjeg prosjeka u Komiži (31.9 mm) do 207% tog prosjeka u Malom Lošinju (180.6 mm).

Iz navedenih klimatoloških analiza proizlazi da je siječanj 2015. bio topliji od siječnja 2016. u kontinentalnom dijelu Hrvatske te na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana, dok su oborinske prilike bile vrlo slične. DHMZ

Najniže izmjerene temperature zraka u siječnju

Godine s najčešće izmjerenim apsolutnim minimumima u siječnju su: 1985. (19 postaja), 1963. (12 postaja) i 2003. (10 postaja). Dana 12. 1. 1985. na 9 postaja je izmjerena najniža temperatura zraka do sada u siječnju, pri čemu je važno napomenuti da je većina postaja počela raditi sredinom 20. stoljeća, a na postajama s duljim nizom mjerenja, neke još u 19. stoljeću, ističe se 1942. godina i to 24. 1. 1942.

Najniža temperatura do sada izmjerena u siječnju je -34,6°C, u Gračacu 13. 1. 2003. godine, a to je ujedno i najniža izmjerena temperatura u Hrvatskoj do sada.

U siječnju 2015. na postaji Kopački rit izmjerena je najniža temperatura zraka do sada za tu postaju i to 1. 1. 2015. U siječnju 2016. niti za jednu postaju nije zabilježen novi apsolutni minimum.

 

U Tablici 1. su prikazane vrijednosti najniže do sada izmjerene temperature zraka u siječnju (apsolutni minimum u siječnju) na odabranim meteorološkim postajama DHMZ-a, te njihovi nadnevci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene