Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh sutra će biti obilježen početak rada Kluba roditelja nedonoščadi pod imenom Palčići.


Klub želi okupiti roditelje prerano rođene djece i dobiti potporu ostalih kako bi im se omogućila edukacija i razmjena iskustava te dugoročno unaprijediti skrb za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Osnivači udruge ističu da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 2000 nedonoščadi od kojih 300 do 400 iziskuju intenzivno liječenje. Razvojem medicine povećalo se preživljavanje male nedonoščadi, ali je istovremeno došlo do povećanja broja kronično bolesne i nedonoščadi s poteškoćama u razvoju. Problemi takve djece nisu dovoljno prepoznati u društvu, a svijest javnosti o dugoročnim problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska. Stoga je potrebno omogućiti bolju skrb za nedonoščad osiguravajući organizacijske, materijalne, kadrovske i zakonske pretpostavke, smatraju inicijatori Kluba.

Vezani članci Jakov Kitarović USKOK ispitao 15 svjedoka povezanih uz Klub Dragana Kovačevića, među njima i Jakov Kitarović Andrija Jarak Andrija Jarak: "Govori se da je još petero uhićenih spremno na priznanje u zamjenu za slobodu"

Prijevremeni porod prekida fine procese pripreme za roditeljstvo i umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa razdoblje straha za zdravlje i život djeteta. Predsjednica udruge Klub roditelja nedonoščadi Palčići je Željka Vučko, a na skupu će govoriti stručnjaci među kojima i voditelj odjela neonatalogije Milan Stanojević, predstojnik Klinike za Klinike za ginekologiju i porodništvo KB 'Sveti duh' Berivoj Mišković te predsjednik Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Boris Filipović Grčić. (Hina)