Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA SE ODLUKA

Procurili sudski dokumenti: Vrhovni sud ukida opće pravo na pobačaj?

Prema povjerljivim sudskim dokumentima koje je objavio list Politico, američki Vrhovni sud navodno planira ukidanje općeg prava na pobačaj.

Prema navodima koji su izneseni u američkom dnevnom listu, u kojima se autor poziva na pravni nacrt većinskog mišljenja sutkinja i sudaca Vrhovnoga suda, moglo bi doći do poništenja odluke iz 1973. godine kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

U slučaju "Roe v. Wade" Vrhovni sud je presudio da je pobačaj ustavno pravo svake žene. A u odluci u predmetu "Planned Parenthood v. Casey" iz 1992. godine sud je zajamčio pravo na pobačaj sve dok fetus ne postane održiv izvan maternice. Obično je to slučaj između 22. i 24. tjedna trudnoće. Kako prenosi "Politico", navodno je odgovarajuće pismeno mišljenje podijeljeno sucima Vrhovnog suda početkom veljače. Nije poznato kako je sadržaj ovog povjerljivog dokumenta procurio u javnost, navodi Deutsche Welle.

Autentičnost dokumenta potvrdio je Newsmagazine, citirajući suca Alita koji je rekao: "Ustav se ne odnosi na pobačaj i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žestoka pravna bitka Završili na sudu: Je li odzvonilo rigoroznom zakonu o pobačaju, koji ne poznaje iznimke u slučajevima incesta ili silovanja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLJSKA NA NOGAMA VIDEO Tisuće na ulicama zbog smrti trudnice i gotovo potpune zabrane pobačaja: "Zakon ubija"

Odluka Vrhovnog suda neće biti konačna dok ne bude objavljena – što se očekuje u sljedeća dva mjeseca. Nekoliko država, u kojima su na vlasti konzervativci, već je donijelo strože zakone o pobačaju u iščekivanju odluke Vrhovnog suda.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene