U Đakovu se održava sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva "Đakovo Expo Zlatne ruke". Sajam je i prigoda da se još jednom upozori na katastrofalno stanje u hrvatskom mljekarstvu.

Galerija Anita Martinović (Foto: Dnevnik.hr) Branko Kolak (Foto: Dnevnik.hr) +0 Anita Martinović i Branko Kolak uživo iz Potnjana (Foto: Dnevnik.hr)

U 10 godina Hrvatska je izgubila gotovo 60 tisuća proizvođača mlijeka. Hrvatska jedva pokriva polovicu svojih potreba za mlijekom.

Vezani članci Slika nije dostupna MLJEKARSTVO NA KOLJENIMA Slika nije dostupna Mljekari najavili burnu jesen, prosvjedi nakon sezone

Na farmi obitelji Pavić iz Ivanovaca pokraj Đakova 150 muznih krava. Dvostruko manje nego što ih je bilo prije nekoliko godina.

"Najveći broj koji sam imala bio je 330, ali prije dvije godine, ova cijela situacija u mljekarskom sektoru, nekakva računica kad smo radili, najbolje je bilo da smanjimo da bi jednostavno opstali“, kaže vlasnica farme Lidija Pavić.

Broj muznih krava drastično pada

Broj muznih krava u Hrvatskoj iz godine u godinu drastično pada. Tako je primjerice 2000. godine bilo 262 209 muznih krava, a 2016. samo 146.510 krava. Kad podvučemo crtu - za 16 godina Hrvatska je izgubila čak 115.699 muznih krava.

"U ovih zadnjih par godina situacija na tržištu mlijeka je bila jako loša. Većina ljudi je zbog niske otkupne cijene odustala od proizvodnje. Najhrabriji i oni s najviše znanja su opstali“, kaže Davor Pašalić, Hrvatska poljoprivredna agencija

Upravo njima država namjerava pomoći kako bi podigli broj grla na svojim farmama. Kamata od 0,1 posto na kredite jedna je od mjera koju promiče Ministarstvo poljoprivrede.

Farmeri sumnjičavi

"Ono što još vjerujem da ćemo pokrenuti, nadam se u idućih mjesec do dva, a to je posebna potpora za kupnju junica i posebna potpora za držanje junica", poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Farmeri su sumnjičavi.

"Svaka pomoć danas je dobra. Ali bojim se da ove pomoći koje sad dolaze su pomoći s kojima se može igrati kad je nešto dobro. Sada je zaista takva situacija da nije dobro. Ne pomažu vatrogasne mjere", kaže Lidija Pavić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju