Snage Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske kopnene vojske proteklog tjedna provele su ispitivanje i uvježbavanje amfibijskih sposobnosti borbenih vozila BOV Patria za iskrcavanje sa broda tipa DBM u more u statičnim i dinamičnim uvjetima.

Galerija


Procedure ukrcaja, prevoženja i iskrcaja borbenih vozila HKoV-a uvježbavale su se od 23. do 27. travnja 2019. u luci Lora te u akvatriju Kaštelanskog zaljeva, a u cilju razvijanja novih sposobnosti provedbe amfibijskih operacija te priprema za sudjelovanje u MVV „ALBANIEN EFFORT 19“.

Vezani članci Vježba Sigurnost 19 (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Ususret požarnoj sezoni: U tri dalmatinske županije održana provjera spremnosti i koordiniranosti vatrogasaca, vojske i policije Međunarodna vatrogasna vježba EU Modex Cres 2019 održana na otoku Cresu (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Pogledajte galeriju prve međunarodne vježbe gašenja šumskih požara u EU-u

Pored navedenih aktivnosti, ovoga puta je po prvi put provedeno ispitivanje i uvježbavanje iskrcaja PATRIA sa brodova tipa DBM u more, na vezu i u plovidbi. Istome je prethodila priprema posada BOV Patria za slučaj potrebe evakuacije ili spašavanja u izvanrednim situacijama prodora vode u vozilo. Vježba se provodila u dnevnim i noćnim uvjetima, piše na internetskim stranicama OSRH.

U povodu 28. obljetnice osnutka 4. gbr „Pauci“, navedene sposobnosti demonstrirale su se u nedjelju, 28. travnja 2019. u splitskoj gradskoj luci.

U vježbi su sudjelovale snage HKoV-a: Gardijsko mehanizirana brigada, 2. Mehanizirana bojna „Gromovi“, 3. Mehanizirana satnija, 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“, 3. BOV PATRIA 12.7 A (amfibijska), 1 BOV PATRIA za izvlačenje (recovery) te Flotile HRM-a: desantni brod minopolagač DBM-82 „Krka“ i Vod protuminskih ronitelja.