Obavijesti Video Pretražite Navigacija
medijski spin

Erjavec o kažnjavanju slovenskih ribara: "To je apsurdno, predstava za hrvatsku javnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u ponedjeljak da će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od eventualnih pokušaja Hrvatske da im se naplate kazne za ulazak u dio Savudrijske vale koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Diplomatska nota kojom je Hrvatska krajem prošlog tjedna najavila takvu mogućnost pošto je slovenska policija poslala globe četranestorici hrvatskih ribara iz Savudrije za ribolov u spornom dijelu zaljeva, "apsurdna" je, rekao je Karl Erjavec na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ribarenje uz policijsku zaštitu Mali granični spor s velikim posljedicama: Njemački ARD prikazao grotesku iz Savudrijske vale Slika nije dostupna nacionalistička magla Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice: Priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu hrpa su besmislica

Ustvrdio je da za takav potez Hrvatska nema nikakva pravnog temelja jer se rad o slovenskim vodama.

Granicu na moru arbitražni sud prvi je put odredio jer ona ranije nije postojala, rekao je Erjavec.

"Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenske ribare za ribarenje u slovenskom moru", rekao je.

Ponovo je da njegovo ministarstvo protiv Hrvatske sprema tužbu pred sudom Europske unije u Luksemburgu te da će o cijelom slučaju i Europska komisija morati "dobro promisliti".

Slovenija je spremna zaštititi slovenske ribare i ostale državljane koji bi bili izloženi neugodnostima na granici, rekao je slovenski šef diplomacije.

"Hrvatska nema nikakvog pravnog utemeljenja za kažnjavanje naših ribara, oni love u slovenskom moru na temelju granice koju je odredila arbitraža, kazao je slovenski šef diplomacije.

Na pitanje kad će odgovoriti na zadnju hrvatsku notu, Erjavec je ustvrdio da po diplomatskim pravilima za to postoji rok od 30 dana, ali da se Slovenija s time neće žuriti budući da je sadržaj note "apsurdan", a i zato jer Hrvatska, rekao je, na više slovenskih nota nije odgovorila.

Erjavec koji je i predsjendik Demokratske stranke slovenskih umirovljenika (DESUS) odgovarao je i na pitanja o predstojećim parlamentarnim izborima, pri čemu je istaknuo da odbija primjedbe da su neke njegove odluke i potezi u vanjskoj politici vezani na predizbornu situaciju i položaj njegove stranke u koaliciji premijera Mire Cerara.

Odluku o eventualnom priznanju nezavisnosti Palestine na prijedlog vlade donijet će parlament, jer je do sada za priznanje država važila baš takva procedura, te je zanijekao analize po kojima je rejting njegove stranke u zadnja dva mjeseca nešto porastao uprave zbog oštrijeg stava prema Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi informacije da bi Sloveniju kao običan građanin uskoro mogao posjetiti bivši katalonski premijer Carles Puigdemont i bi li u tom slučaju slovenska vlada djelovala ako bi Španjolska za njim izdala europski uhidbeni nalog, Erjavec je rekao da se radi o "science-fiction" situaciji i nerealom pitanju, te da bi u tom slučaju za postupanje bilo odgovorno ministarstvo pravosuđa, a ne ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski meidji u ponedjeljak su prenijeli nagađanja u nekim španjolskim medijima da bi Puidgemont uskoro mogao doći u posjet Sloveniji, navodno na poziv nekih eurozastupnika iz stranke Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, stranke koja inače djeluje u koaliciji premijera Cerara i ministra vanjskih poslova Erjavca.

U vezi s anketama po kojima bi na parlamentarnim izborima u lipnju najviše glasova mogla dobiti stranka Marjana Šareca, koji se prije nekoliko mjeseci kao protukandidat Borutu Pahoru biračima predstavio na predsjedničkim izborima, Erjavec je kazao da to nije realno iako ankete pokazuju da je Šarec vrlo popularan.

Šarec nema stranačku bazu nego samo svoje ime, kazao je Erjavec, dodavši da je inače uvjeren u uspjeh svoje stranke i na ovogodišnjim izborima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene