Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Kardinal Josip Bozanić o pedofiliji u svećeničkim redovima: "Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi"

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić (Foto: Dnevnik.hr) Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nastavljen je veliki skup u Vatikanu posvećen borbi protiv pedofilije u svećeničkim redovima.

I danas su pred sudionicima iznesena svjedočenja žrtava. Drugog dana u žarištu rasprave je priznanje crkvenih vođa - kako su desetljeća zataškavanja, tajnovitosti i straha od izbijanja skandala - samo pogoršala krizu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Slučajevi silovanja u Zadru, ilustracija - 1 Uhićen je Strava kod Zadra: Godinama seksualno zlostavljao djevojčicu od 11 godina - ovo nije jedini slučaj

''Cilj ovoga sastanka je kako ne samo biti svjestan, to je zaista jedno zlo, jedan problem s kojim se suočavamo, ali kako prevenirati kako pomoći i obiteljima i ljudima i djeci'', rekao je nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK.

''Veoma je važna formacija u sjemeništima da integrirana osoba preuzme odgovornost svećeničkog života, a onda posebno je važno to zajedništvo u biskupiji, da svećenici i redovnici i redovnice, shvatimo svoju odgovornost'', kazao je kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH.

''Razgovaramo i o odgoju u sjemeništima. Promjena samog modela odgoja da ne bude toliko zatvorenog tipa kao što je sada, nego nekoliko godina u župama, gdje bi bili s obiteljima s mladima na početku da bi se došlo do boljeg poznavanja kandidata'', rekao je biskup Ladislav Nemet, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

U Vatikanu je o ovoj temi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović razgovarala s kardinalom Josipom Bozanićem.

Uzoriti kardinale, recite mi kako je u kardinalskom zboru odjeknuo slučaj kardinala McCarricka? To je doista slučaj bez presedana.

Sigurno da je to teški slučaj. Odjeknuo je kao nešto što se prvi put dogodilo. Ostavio je jednu težinu, stanovitu neugodnost. Ali s druge strane on zna da se u Crkvi stvari trebaju rješavati, bez obzira radi li se o običnom vjerniku, svećeniku, biskupu, kardinalu.

Koja bi bila vaša preporuka, kako postupati sa žrtvama, što za njih učiniti i na koji način spriječiti da se to više ne događa?

Da s jedne strane moramo imati u vidu žrtve i s njima biti oprezni, jer nije njima lako. Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi i to neka prijavi i civilnim i crkvenim vlastima. To se ne smije odugovlačiti i čekati. Jer kad se prijavi, zapravo se pomaže sprečavanje novoga zla.

Jeste li vidjeli Papu, jeste li s njim prošli riječ o ovome svemu uključujući i ovaj susret koji se odvija?

Vidio sam Papu dva puta ovih dana. Mi smo o tome kratko razgovarali premda me je iznenadilo i to što je Papa nakon tog razgovora otvorio i temu blaženog Alojzija Stepinca u jednom, rekao bih, pozitivnom vidu.

Samoinicijativno je otvorio?

Jeste.

Kako biste Vi to protumačili?

Da Papa traži rješenje.

Petrović: ''Crkva ima veliki problem''

Skup u Vatikanu u Dnevniku Nove TV analizirala je Ivana Petrović. 

''Rekla bih da je na pomolu veliki put bez povratka. Crkva se bez dvojbe, što je za pohvaliti, uhvatila u koštac s velikim problemom kojeg ima, a to je sve počelo u pontifikatu pape Benedikta. Crkva je počela ovim susretom vrlo javno i transparentno o svemu tome govoriti, o pokušaju demontaže jedne vrlo moćne i okoštale strukture koja nije većina u Crkvi, nego manjina. Ali je jako snažna i ne zovu je uzalud kolokvijalno 'lavanda mafia'.

Čula sam niz vrlo zanimljivih podataka, pa tako i taj da je zlostavljanje u Crkvi specifično po tome što za razliku od zlostavljača u laičkom svijetu u kojem zlostavljači zlostavljaju uglavnom maloljetnike i djecu suprotnog spola, žrtve u crkvenom zlostavljanju su 95 posto slučajeva dječaci i to u dobi od 14 godina do punoljetnosti.

Crkva ima veliki problem. Dalje, skup su obilježile refleksije, odnosno smjernice koje su sastavljene slijedom sugestija predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta. Ima ih 21. Izdvojila bih da pozivaju medije na suradnju u slučaju lažnih vijesti ili podmetanja, jer poznato je da u tom svijetu često znaju oni koji zlostavljaju druge, nevine optužiti da su zlostavljači.

To se nije jednom dogodilo i također da se ustanovi posebni protokol za istrage oko biskupa. Jer biskup ordinarij je u svojoj biskupiji zapravo odgovoran za sve. Na ovoj konferenciji nema dvojice predsjednika biskupskih konferencija, Čilea i Indije jer su obojica optužena za pedofiliju. Ovo što se dogodilo s kardinalom McCarrickom je doista slučaj bez presedana.

Sljedeći koraci koji bi se trebali u dogledno vrijeme poduzeti je reforma zakonika kanonskog prava.

Zakonik kaže da jedan biskup može odbiti zarediti svećenika kod kojeg primijeti neki poremećaj. Nakon njegovog pokajanja može ga slobodno zarediti drugi biskup, tako da je u tom slučaju stvar na istom. To je ono nužno, što će se morati u dogledno vrijeme napraviti. U subotu će Papa u dvorani kraljeva, što je vrlo znakovito, će predvoditi pokorničku liturgiju i bit će vrlo važno reći u propovjedi'', rekla je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene