Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kardinal Bozanić kritički o Halloweenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić popodne je predvodio tradicionalno euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoju na dan Svih svetih, koji se diljem Hrvatske obilježava odlaskom na groblja i sjećanjem na mrtve.

- Svetkovina Svih svetih vrlo je važna za naš put u vjeri, jer na današnji dan razmišljamo o vjernicima koji su prije nas ovdje živjeli ljepotu i nadu evanđelja. Danas i sutra, i u čitavoj osmini blagdana Svih svetih dodao je kardinal, pohađamo groblja i u tišini molimo zaustavljajući se pred grobovima nama dragih i znamenitih osoba. Upravo na tim mjestima razmišljamo o Isusovim riječima o blaženstvima, tu se jača vjera i prima snaga za životni put za optimizam i nadu, poručio je uz današnju svetkovinu kardinal Bozanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čekanje na naplatnim postajama Naoružajte se strpljenjem: Zbog blagdana pojačan promet Slika nije dostupna Polaganje vijenaca i paljenje svijeća Obilježavamo blagdan Svih svetih

- Danas smo u opasnosti da govorimo samo negativnim stvarima. Takve nam sadržaje na žalost nerijetko nude i naši mediji. Za njih je važna vijest ono što nije dobro. Svetkovina Svih svetih nas potiče da gledamo i tražimo lijepe stvari kojima ćemo hraniti svoj duh. Ovo je blagdan koji nas potiče da razmišljamo o našim korijenima i našem identitetu, poručio je zagrebački nadbiskup.

U kršćanstvu smrt nije tabu, u kulturi u kojoj je smrt tabu, promiču se krivi izbori za ljudski život, upozorio je kardinal, koji se osvrnuo na promoviranje tzv. noći vještica. 

- Taj amerikanizirani uvoz na skriveni način promiče nastojanje kulture koja ne želi da se spominje smrt, kako se ne bi narušila površnost i plitkoća svakidašnjeg življenja, kazao je Bozanić.

Spominjući se Isusova govora o blaženstvima uz današnji blagdan kardinal je naglasio da siromašni duhom već posjeduju kraljevstvo nebesko. Oni su, rekao je, posjeduju pravo bogatstvo, oni nisu vezani za novac i materijalna dobra, nego traže duhovna dobra - poštenje, pravdu, ljubav, posjedujući već na zemlji izvorno blago veće od bilo
kakvoga materijalnoga.

- Hodajući po ovom svetom mirogojskom tlu, između križeva i
spomenika, na kojima su ispisana mnoga i nama znana imena, molimo za naše pokojne, ali i za nas koji smo još na putu, poručio je u propovijedi zagrebački nadbiskup.

Nakon euharistijskog slavlja zagrebački nadbiskup sa sudionicima misnog slavlja pred Glavnim križem na Mirogoju izmolio je molitvu odrješenja za sve naše pokojne. Na odlasku od Križa oko kojega gori tisuće svijeća i stoji veliko vjerničko mnoštvo, kardinal se zaustavio i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđana, odajući mu
počast na današnji dan.

Nadbiskupa Bozanića danas je pozdravio domaćin rektor crkve Krista Kralja, prečasni Stanislav Vitković, zahvalivši mu na deset godina služenja Crkvi zagrebačkoj i predvođenju misnoga slavlja svake godine na današnji dan na Mirogoju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene