Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misnim slavljima u crkvama u spomen na svete mučenike, obilježava se blagdan Svih svetih, a 2. studenoga spomendan mrtvih - Dušni dan, na koji građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima svojih pokojnika.


Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja tradicionalno misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama.

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević Pavičić Vukičević otkrila detalje o komemoraciji i sprovodu Milana Bandića: "Svaki je trenutak dobar da se oprostimo" Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena Pogledajte kako su se obožavatelji u hrvatskim gradovima uz pjesmu i pljesak opraštali od legendarnog Đorđa Balaševića

Na blagdan Svih svetih misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u župnoj crkvi na gradskom groblju Kozali, dok će na splitskom groblju Lovrincu euharistiju predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će večernju misu u đakovačkoj katedrali.

>> Najviša državna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Mirogoju

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima. Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike.(Hina)